fino i slasno

Tajna sočnog mesa koje se topi u ustima i neodoljivo hrskave korice: Ovo su svi trikovi koje morate znati prije pečenja piletine

02.03.2022 u 12:38

Bionic
Reading

Zasigurno jedno od najpopularnijih jela je pečena piletina. Iako se radi o iznimno jednostavnom jelu, za cijelo pečeno pile postoji puno recepata i trikova. No, ono što baš svi vole kod ovog jela je hrskava korica i sočno, meko meso, a uz ove savjete to će biti vrlo lako postići

Piletina slovi za jedno od najhranjivijih i najzdravijih vrsta mesa, a uz to sadrži manje masti. Piletina je vrlo pristupačan sastojak koji se odlično snalazi u gotovo svakom receptu, a načina za njezinu pripremu je doista mnogo. Jedno od najpopularnijih je pečeno pile u pećnici, a od ostataka mesa vrlo lako je napraviti krokete, mesne okruglice ili pak nadjev za tjesteninu ili tortilje.

Postoji nekoliko trikova kako bi piletina pečena u pećnici bila sočna iznutra, a neodoljivo hrskava izvana. Prije svega, kod kupovine, koliko je moguće, birajte kvalitetniju, domaće uzgojenu piletinu s više masnoće, a nakon toga posegnite za nekoliko nepogrešivih trikova za najsočnije meso i najhrskaviju koricu.

Začinite prije pečenja

Prilikom pripreme pečene piletine, vrlo važan korak kojem se često ne pridaje velika pažnja je trenutak začinjavanja, odnosno dodavanja soli i papra na meso. Vrlo često se začini samo vanjski dio mesa, a to je pogreška. Naime, kako bi meso bilo sočno i ukusno potrebno ga je začiniti izvana i iznutra jer će se tako začini rasporediti po cijelom mesu i postići će se unutarnja sočnost i zapečena, hrskava korica.

Trikovi za sočnije meso

Kako se pileće meso tijekom pečenja ne bi previše osušilo, preporučljivo ga je premazati vodom i/ili maslinovim uljem neposredno prije nego što ga stavite u pećnicu. Na taj način će zadržati malo više vlage, biti će zaštićeno od visoke temperature u pećnici te zadržati vlastite sočne sokove.

Još jedan sjajan trik da meso zadrži sočnost je premazati ga aromatiziranim maslacem neposredno prije pečenja. Aromatizirani maslac je lako pripremiti – jednostavno na sobnoj temperaturi istucite neslani maslac sa začinima i/ili nasjeckanim aromatičnim biljem po želji i nakon toga stavite u hladnjak da se stegne. Izvadite ga i dobro rasporedite po cijeloj površini pileta i lagano umasirajte. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim stavite peći meso. U pećnici će se maslac otopiti i mesu dati nevjerojatnu sočnost i aromu.

Malo limunovog soka i likera kao što je brandy još je jedna mogućnost aromatiziranja piletine, a na površinu mesa ga nanesite pomoću kuhinjskog kista. Uz piletinu možete staviti peći i opranu, osušenu i prepolovljenu naranču ili limun, ili pak nasjeckani češnjak i peršin. To će mesu dati dodatnu sočnost i aromatičnost.

Prije pečenja obavezno prvo zagrijete pećnicu

Ovo vrlo vjerojatno već znate, no nije loše ponoviti. Prethodno zagrijavanje pećnice vrlo je važan korak za postizanje sočnog mesa i hrskave korice. Kako bi se zadržala unutrašnja sočnost koja neće ujedno omekšati koricu, pećnicu zajedno s limom za pečenje piletine prvo 10-15 minuta prije pečenja zagrijte na 180-200 stupnjeva, uz uključen ventilator i opciju zagrijavanja i dolje i gore. Nakon što pećnica postigne željenu temperaturu, izvadite lim za pečenje i na njega stavite pile, prvo okrenuto na jednu stranu,.

Upute za pečenje

Nakon što ste pile ubacili u pećnicu slijedite ove preporuke: ostavite ga da se 15 minuta peče na 180 stupnjeva, nakon toga ga izvadite, okrenite na drugu stranu i pecite još 15 minuta. Zatim ga stavite prsima prema gore i pecite još 30 minuta. Za kraj stavite prsima prema dolje i pecite 25 minuta.

Drugi trik je zadnjih 10 minuta znatno povisiti temperaturu kako bi se postigla hrskava tekstura i klasična ukusna zlatna boja piletine koja se poslužuje u restoranima. A ako vidite da se koža pretjerano zapekla, meso pokrite aluminijskom folijom i dovršite pečenje.

Ostavite meso da malo odstoji

Kako bi se sokovi slegli, vrlo korisna preporuka je izvaditi piletinu iz pećnice i ostaviti da odstoji 10-ak minuta prije rezanja. Sokove koje je meso ispustilo iskoristite za pripremu ukusnog umaka: prikupljenu tekućinu od pečenja stavite u lonac s malo juhe, bijelog vina i limunovog soka, zagrijte i u tren oka imat ćete ukusan umak.