4. LISTOPADA

Svjetski je dan životinja

04.10.2010 u 08:36

Bionic
Reading

Svjetski dan životinja obilježava se svake godine 4. listopada. Prvi put počeo se obilježavati 1931. godine tijekom konvencije ekologa u Firenci, a njegov je cilj bio upozoriti na položaj ugroženih životinja

Udruge za zaštitu životinja obilježavaju taj dan širom svijeta da bi povećale svijest o problemima životinja te potaknule ljude na razmišljanje o tome kako se odnose prema njima.

Po podacima svjetskih organizacija, svaki dan nestanu stotine životinjskih vrsta, a najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi... Životinje uglavnom ugrožava čovjek. U svijetu je poznato oko 1,8 milijuna životinjskih vrsta, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više. Zbog posebnog zemljopisnog položaja, na razmeđu nekoliko biogeografskih regija te karakterističnih klimatskih i geomorfoloških uvjeta, Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po biološkoj raznolikosti. Broj do danas poznatih vrsta u Hrvatskoj procjenjuje se na 38.000, ali stvaran broj zasigurno je veći.

Na Svjetski dan životinja, nakon postavljenja informativnog štanda na Trgu kralja Tomislava, gdje će Prijatelji životinja upućivati sve zainteresirane da kupuju samo proizvode koji nisu testirani na životinjama dijeleći tzv. bijelu listu, pozivaju se građani na intrigantno i dojmljivo predavanje Vedrana Romca 'Bajka o sretnoj kravici i veselom teletu'. To predavanje, koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, održat će se u 19.30 sati u zagrebačkom klubu Mama, Preradovićeva 18.

Prijatelji životinja, odnosno ambasadorica Svjetskog dana životinja za Hrvatsku Ivana Surjan, poziva građane, ali i medije, institucije i udruge da obilježe taj dan. To mogu učiniti osobnim zalaganjem za zaštitu i prava životinja, tj. čineći barem jednu od promjena koje će rezultirati boljim statusom osjećajnih bića s kojima dijelimo ovaj planet.