PO PRVI PUTA U POVIJESTI

Stvorena umjetna ljudska sperma

  • Autor: K. Z.
  • Zadnja izmjena 08.07.2009 10:53
  • Objavljeno 08.07.2009 u 10:53
sperma

sperma

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Veliko britansko otkriće zapanjilo je svjetske znanstvenike. Naime, Britanci su uspjeli stvoriti umjetnu spermu koja će čak omogućiti ženama bez muškaraca da imaju djecu

Britanski znanstvenici s Northeast England Stem cell instituta stvorili su umjetnu ljudsku spremu uz pomoć matičnih stanica. Ovo otkriće moglo bi donijeti revolucionarne pomake u liječenju neplodnosti. Znanstvenici su se koristili stanicama uzetim iz embrija, a tvrde da će nakon manjih promjena sperma biti kvalitetna te da će moći oploditi jajašce i stvoriti dijete.

Ova će se tehnika za desetak godina moći koristiti kao pomoć neplodnim parovima, a djeca koju će imati, genetski će biti identična njima. Znanstvenici smatraju da će biti moguće stvoriti spermu iz ženskih matičnih stanica što bi značilo da će žene moći imati dijete i bez muškarca.

Napominju da je riječ o povijesnom događaju jer ljudska sperma još nikada dosad nije bila stvorena u laboratoriju.
Međutim, najnovije otkriće ponovno je uznemirilo duhove zbog korištenja embrija za istraživanje. Svjetska znanstvena javnost podijeljeno je reagirala na rezultate istraživanja. Jedni pozdravljaju otkriće, a drugi smatraju da su se tijekom istraživanja koristile etički upitne metode. Britanski znanstvenici pak zadovoljni su dobivenim rezultatima jer smatraju da će pomoći u liječenju neplodnosti.

'Ovo je nevjerojatno otkriće. Stvorili smo prave spermije – imaju glave, repove i kreću se. Oblik i kretanje nisu baš kao kod pravih spermija, ali sadržavaju proteine koji su nužni za oplodnju jajašaca', pojasnio je profesor Karim Nayernia, biolog koji je vodio istraživanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!