PO PRVI PUTA U POVIJESTI

Stvorena umjetna ljudska sperma

  • Autor: K. Z.
  • Zadnja izmjena 08.07.2009 10:53
  • Objavljeno 08.07.2009 u 10:53
sperma

sperma

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Veliko britansko otkriće zapanjilo je svjetske znanstvenike. Naime, Britanci su uspjeli stvoriti umjetnu spermu koja će čak omogućiti ženama bez muškaraca da imaju djecu

Britanski znanstvenici s Northeast England Stem cell instituta stvorili su umjetnu ljudsku spremu uz pomoć matičnih stanica. Ovo otkriće moglo bi donijeti revolucionarne pomake u liječenju neplodnosti. Znanstvenici su se koristili stanicama uzetim iz embrija, a tvrde da će nakon manjih promjena sperma biti kvalitetna te da će moći oploditi jajašce i stvoriti dijete.

Ova će se tehnika za desetak godina moći koristiti kao pomoć neplodnim parovima, a djeca koju će imati, genetski će biti identična njima. Znanstvenici smatraju da će biti moguće stvoriti spermu iz ženskih matičnih stanica što bi značilo da će žene moći imati dijete i bez muškarca.

Napominju da je riječ o povijesnom događaju jer ljudska sperma još nikada dosad nije bila stvorena u laboratoriju.
Međutim, najnovije otkriće ponovno je uznemirilo duhove zbog korištenja embrija za istraživanje. Svjetska znanstvena javnost podijeljeno je reagirala na rezultate istraživanja. Jedni pozdravljaju otkriće, a drugi smatraju da su se tijekom istraživanja koristile etički upitne metode. Britanski znanstvenici pak zadovoljni su dobivenim rezultatima jer smatraju da će pomoći u liječenju neplodnosti.

'Ovo je nevjerojatno otkriće. Stvorili smo prave spermije – imaju glave, repove i kreću se. Oblik i kretanje nisu baš kao kod pravih spermija, ali sadržavaju proteine koji su nužni za oplodnju jajašaca', pojasnio je profesor Karim Nayernia, biolog koji je vodio istraživanje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!