IDEALNO ZA ZIMSKO DOBA

Što vam je sve potrebno za finu šalicu čaja

17.01.2013 u 10:39

Bionic
Reading

U ove hladne dane svakako se koji put ugrijte i šalicom čaja, jer ima više blagodati za naše zdravlje. Osim toga, čaj, čajnik ili zgodno cjedilo idealni su pokloni pa pogledajte što se može kupiti u našim trgovinama gdje također počinju sniženja

Mnoga istraživanja pokazuju da je čaj drevni eliksir koji može učiniti puno više nego nas samo zagrijati u hladnim danima. Antioksidativni sastojci polifenoli, pod nazivom katehini, povezani su čak i s borbom protiv raka, a po tome je najpoznatiji zeleni čaj. Škotski stručnjaci došli su do spoznaje da zeleni čaj ima flavonoide koji mogu utjecati na smanjivanje tumora, a ova vrsta čaja također jača imunitet.

Čaj sprečava dehidriranje iako sadrži kofein pa se većinom misli da je poput kave. Bez obzira na to koliko jak čaj pripremite, organizmu ćete priskrbiti više tekućine nego kofeina, stoji u istraživanju londonskog sveučilišta Kings.

Zahvaljujući antioksidansima u čaju, dobar je i za zdravlje srca i krvni pritisak ako se piju dvije do tri šalice dnevno, a jedno je istraživanje pokazalo da ista količina zelenog čaja ljudima starijim od 65 godina osigurava vitalnost.

Priprema čaja

Ljudi čaj obično pripremaju na način koji su naučili u svom domu, ali da bi imao utjecaj na organizam, potrebno se držati nekih pravila.

Vodu treba staviti na štednjak i pričekati da proključa, a zatim maknuti s vatre i ostaviti poklopljenu da odstoji pet minuta. Temperatura vode tada će biti oko 90 stupnjeva Celzijevih te se onda dodaje čaj i ponovno poklapa da odstoji prema uputama na pakiranju. Ako vam ne paše čaj bez šećera, zasladite ga medom i dodajte limun, ali tek kada bude mlak. I med i limunov sok na visokoj temperaturi gube sva korisna svojstva.

Ako ste se sada odlučili popiti koju šalicu čaja tijekom zime pa i na taj način ojačati organizam, pogledajte našu fotogaleriju i zgodne stvari za spravljanje ovog ukusnog i zdravog napitka.