TERET TEEN GODINA

Što to brine današnje dečke?

  • Autor: N. LJ. J.
  • Zadnja izmjena 22.07.2009 07:04
  • Objavljeno 22.07.2009 u 07:03
tinejdžer tuga zabrinutost

tinejdžer tuga zabrinutost

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Kako se bliži pubertet i tinejdžersko doba, kao da je sve više problema. S promjenama na i u tijelu javljaju se sasvim nova razmišljanja i sasvim nove brige. Sve u svemu – nije lako biti tinejdžer

IZGLED

Sa 12 ili 13 godina dečki počinju primjećivati promjene na svom tijelu, a jedna od prvih je rast dlaka. Sa 14 i 15 godina glas najčešće puca. Sa 17 i 18 godina sve je više akni, problema oko brijanja lica, a tijelo postaje često nezgrapno jer se naglo razvija. Naravno, dečki su svjesni svih ovih promjena. Osim toga, više se pozornosti pridaje izgledu, odjećom se pokušava izraziti osobni stil i pogled na svijet. Mnogi eksperimentiraju, pa prelaze iz stila u stil dok ne pronađu svoje 'ja'. Dakako, izgled je jako važan, kao i komentari okoline vezani uz njega.

PRIJATELJSTVO I POPULARNOST

U tinejdžerskom razdoblju prijatelji su važniji nego ikad prije i ikad kasnije u životu. Zato se dečki često brinu imaju li prave prijatelje te kako će obitelj komentirati njihov izbor prijatelja. Često žele pripadati određenoj grupi. Prihvaćanje i pripadnost određenoj grupi jako je bitna i zato je, ako se tinejdžer osjeća izostavljenim i da ne pripada nigdje, to veliki izvor frustracija.

Osim toga, upravo zbog osjećaja pripadnosti često počinju eksperimentirati s alkoholom, drogama, cigaretama i sličnim porocima, čime dolaze nove brige i frustracije.

AH, CURE

Da, cure! Već samim ulaskom u pubertet cure postaju i više nego zanimljive. Općenito dečki traže prihvaćanje okoline, a među tim je i prihvaćanje od strane ženske populacije. Ovo im postaje vrlo važno i svaki bi tinejdžer želio da ima barem jednu obožavateljicu, ako ne barem nekoliko njih. Ipak, stvarnost je često daleko od maštanja.

Dečki se boje odbacivanja, a kompliciran način ženskog razmišljanja često im je potpuno stran i postaje izvor brige. Osim toga, hormoni divljaju i sve je to tako zanimljivo, a opet tako zbunjujuće. Seksualnost se budi, a ne znaju kako bi se postavili prema suprotnom spolu.

VOZAČKA DOZVOLA

Polaganje vozačke dozvole i dobivanje dozvole velika je injekcija samopouzdanja za ego svakog dečka. Dok se neki brinu kako će i hoće li položiti testove i sve ono što treba za vozačku, drugi se brinu hoće li im roditelji posuditi automobil za subotnji izlazak te hoće li isti taj automobil biti dovoljno dobar mamac za ženski spol. Osim toga, ako i prijatelji voze automobile, frustrirajuća može biti i usporedba konjskih snaga (ili čega već ne). Zato tinejdžeri često voze kao po oblacima i muče ih neke druge brige, a ne sigurnost na cesti.

ŠKOLA

Škola postaje briga, tim veća što je razred viši jer su ocjene jedan od uvjeta za upis u srednju školu. Uz školu, tu su i treninzi te ostale aktivnosti – što izabrati i biti zadovoljan, što trenirati, ali da to bude iz srca, a ne samo iz obaveze?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi