UBOJICE STRASTI

Što sve uzrokuje manju želju za seksom?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.03.2011 11:09
  • Objavljeno 30.03.2011 u 11:09
muškarac žena par seks

muškarac žena par seks

Izvor: Corbis / Autor: Brooke Fasani Auchincloss/Corbis

S obzirom na to da milijuni ljudi diljem svijeta pate od niskog libida, ne čudi podatak da je prodaja lijekova koji ga jačaju u porastu. Osim lijekovima, libido se može poboljšati i mijenjanjem određenih navika

Premda će mnogi u slučaju niskog libida posegnuti za bočicom lijekova, stručnjaci tvrde da rješenje tog problema može biti i znatno jednostavnije. Za jačanje libida i povratak seksualne želje dovoljno je promijeniti prehrambene i ostale svakodnevne navike, a prvi rezultati će se brzo pokazati.

Bijeli kruh
Konzumiranje većih količina bijelog kruha i drugih prerađenih ugljikohidrata potkopava seksualnu želju i snižava razinu libida. 'Namirnice poput bijelog kruha brže oslobađaju šećer nego namirnice koje sadrže cjelovite žitarice, a veća razina šećera povezana je s bržim padom energije, stoga nećete imati potrebnu energiju za seks', tvrdi Helen Bond iz British Dietetic Associationa. Osim na energiju, veće razine šećera djeluju na nakupljanje viška masnog tkiva te povećanje količine estrogena, uzrokujući manjak testosterona koji ima važnu ulogu u libidu kako muškaraca, tako i žena. 'Ukoliko ste pretili, nećete se osjećati privlačno, pa će automatski i želja za seksom biti manja', tvrdi ginekolog Peter Bowen-Simpkins.

flirt

flirt

Izvor: Corbis / Autor: flirt

Želja za djetetom uzrokuje stres i smanjuje libido
Lijekovi za prehladu i gripu
'Lijekovi koji se koriste za prehladu i gripu poznati su uništavači libida', tvrdi doktor John Tomlinson iz Sexual Advice Associationa. Kako tvrdi, lijekovi koji sadrže difenhidramin i pseudoefedrin ne samo da snižavaju razinu libida, već mogu uzrokovati probleme s erekcijom. 'Još nije do kraja razjašnjeno zašto je to tako, no uočio sam više puta upravo taj problem kod svojih pacijenata. Ne znači da će tim posljedicama biti izloženi svi koji uzimaju lijekove za prehladu i gripu, no u slučaju kada je libido već ionako nizak, uzimanje tih lijekova može ga drastično smanjiti', kaže doktor John Tomlinson.

Nedostatak željeza
Doktorica Radha Modgil tvrdi da velik broj žena ne unosi dovoljne količine željeza, što s vremenom uzrokuje njegov kronični nedostatak. 'Niske razine željeza smanjuju kvalitetu krvi te razinu energije, uzrokujući osjećaj iscrpljenosti. A iscrpljenost baš i nije stanje u kojemu biste poželjeli imati spolni odnos', tvrdi doktorica Modgil. Jedan od najboljih izvora željeza je crveno meso koje potiče otpuštanje aminokiselina iz mozga, uzrokujući dobro raspoloženje. Osim željeza, crveno meso je bogato vitaminom B koji pomaže u pretvaranju ugljikohidrata u energiju potrebnu cijelom organizmu. Pored vitamina B i željeza, u mesu se nalazi i cink koji podiže razinu testosterona potrebnog za jačanje seksualne želje u muškaraca i žena.

Tijelo oblika jabuke
Tijelo oblika jabuke podrazumijeva širi struk zbog kojega se u organizmu nalaze manje količine hormona globulina koji veže spolne hormone (SHBG) što se proizvode u jetri. 'Taj protein je važan jer se veže za testosteron te ga prenosi cijelim tijelom. Stoga manjak SHBG-a odmah znači i manju količinu testosterona u organizmu nužnu za višu razinu libida', tvrdi doktor Mark Vanderpump iz Royal Free Hospital u Londonu.

Prenaglo gubljenje kilograma
Velik broj žena neprestano nastoji smršavjeti da bi bile što privlačnije i atraktivnije, no prenaglo gubljenje viška kilograma može sniziti libido i ubiti želju za seksom. Doktorica Sarah Brewer tvrdi da mršavljenje, osim na želju za seksom, može nepogodno utjecati na mogućnost začeća. 'Ukoliko naglo izgubite 10 posto svoje trenutne težine, vaš organizam dobiva znak upozorenja te smatra da je izgladnio. Zatim opada razina libida i želje za seksom, kao i mogućnost uživanja u seksu', tvrdi doktorica Brewer.

Romantičan izlazak na večeru
Premda mnogi parovi smatraju da će odlazak na večeru uz svijeće potaknuti divlju želju za seksom u spavaćoj sobi, često se događa upravo suprotan efekt. Naime, obrok od tri slijeda umara organizam te mu oduzima potrebnu energiju. 'Dva sata nakon obroka tijelo je usredotočeno na probavljanje hrane te se osjećamo pospano i umorno. Hrana bogata ugljikohidratima koja se često poslužuje u restoranima uzrokuje nedostatak energije te se organizam teško može dovesti u raspoloženje za seks. Stoga se preporučuje prvo seks, a tek onda odlazak na večeru', tvrdi Helen Bond.

Kontracepcijska pilula
Ironično, ali mnoge kontracepcijske pilule smanjuju libido žena, a doktorica Marilyn Glenville tvrdi: 'Hormoni koji se nalaze u kontracepcijskoj piluli mogu 'prevariti' tijelo te se ono ponaša kao da ste već trudni te umanjuje želju za seksom. Osim toga, kontracepcijska pilula smanjuje razinu testosterona.'

Godine
Testosteron je glavni hormon koji kontrolira želju za seksom, no njegova razina opada s godinama. Tako muškarac u sedamdesetim godinama ima samo dvije trećine razine testosterona koju je imao u svojim dvadesetima. 'Velik broj muškaraca u kasnijim godinama se ne osjeća raspoloženo za seks, osjeća umor i mrzovoljnost, a i erektilna funkcija je narušena. Nju se pokušava nadomjestiti uzimanjem tableta poput viagre, no ponekad i njihov učinak izostane', tvrdi doktor Tomlinson.

Želja za djetetom

Premda mnogi parovi toga nisu ni svjesni, želja za bebom može imati negativan utjecaj na seksualni život. Zita West, stručnjakinja za plodnost, tvrdi: 'U slučaju želje za začećem vođenje ljubavi može postati vrlo stresan i mehanički čin. U tom slučaju mnogi muškarci pate zbog straha da neće uspjeti. Taj negativan učinak brzo nestaje ukoliko se par uspije opustiti.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi