MUKE ODRASTANJA

Što se zbiva s tvojom kožom u pubertetu

01.06.2010 u 10:36

Bionic
Reading

U pubertet se obično ulazi između 12. i 15. godine života što je popraćeno mrskim aknama, pojačanim znojenjem pa čak i strijama. No, znaš li zašto se sve to događa

Za sve je 'kriva' proizvodnja spolnih hormona testosterona i estrogena koji naglo rastu i navaljuju kroz krvotok. Njihov najočigledniji učinak na kožu događa se u lojnim žlijezdama

Lojne žlijezde, stimulirane hormonima, postaju vrlo aktivne. One se u velikom broju nalaze na čelu, nosu, bradi i obrazima. Kad žlijezde počnu jače djelovati, ovi dijelovi lica postaju masni i sjajni. Naime, loj koji se stvara izlazi kroz pore na površinu.

Osim ovoga, mijenja se i tekstura kože, osobito kod mladića. Kod njih koža postaje grublja i hrapavija. Žlijezde su osobito osjetljive na muške hormone, pa su dečki skloniji težim oblicima akni.

Cure obično imaju blaže oblike akni. Naime, ženski hormon estrogen smanjuje količinu loja koji se stvara u žlijezdama. Ipak, stanje može biti teže prije i tijekom menstruacije. To je zato što u tom razdoblju količina estrogena pada.

I vlasište može postati vrlo masno tijekom puberteta. To je zato što žlijezde pojačano luče na tom dijelu tijela.

U pubertetu tzv. apokrilne žlijezde, a to su one koje se nalaze ispod pazuha i u preponama, postaju aktivne. Ove žlijezde znojnice su mirovale tijekom djetinjstva, a sad oživljuju te ispuštaju znoj koji međudjeluje s bakterijama inače prisutnima na koži. Ovako se stvara tjelesni miris.

Zbog svega ovoga tinejdžeri su skloni kožnim tegobama - među najčešćim su akne i razne gljivične infekcije, a jedna od najčešćih je atletsko stopalo.

STRIJE

Strije se obično povezuju s trudnoćom, no trebate znati da se vrlo često pojavljuju i u pubertetu. Dečkima se obično javljaju na stražnjici, bedrima i leđima, a curama na dojkama, stražnjici, bedrima i katkad nadlakticama. Strije se obično povezuju s pojačanim radom hormona, ali i brzim i prekomjernim dobivanjem na težini. Obično nema načina da se strije uklone, ali utjeha je da one s vremenom izblijede te postaju manje vidljive

NJEGA KOŽE

Dobro operite lice dva puta dnevno. Imate li izraženo masnu kožu, izaberite sredstva namijenjena za njegu takvog tipa kože.

Iako se smatralo da određena hrana pojačava pojavu akni, to ipak nije dokazano. No dokazano je da više povrća i voća poboljšava opće stanje kože. Stoga jedite zdravije za zdraviju kožu.

Svakodnevno se tuširajte i koristite dezodorans.

Perite kosu koliko je često potrebno. U pubertetu kosa zna imati intenzivan, neugodan miris pa je neki tinejdžeri moraju prati svaki dan.

Redovito vježbajte. Vježbom se uljepšava i koža.

Izbjegavajte agresivne kozmetičke preparate ili one koji pretjerano isušuju kožu.

Prije spavanja obavezno skinite šminku

Izbjegavajte diranje kože te posebno istiskivanje prištića prljavim prstima i noktima jer može dovesti do infekcije ili i do trajnog ožiljka.