O TOME SE NE GOVORI

Što se događa sa ženskim tijelom nakon porođaja

04.03.2017 u 13:42

Bionic
Reading

Dok o samom činu porođaja i svemu što se s tijelom za to vrijeme događa znamo sve što bismo trebali znati kako bismo lakše prebrodili taj nezaobilazan dio puta majčinstva, o tome što se s tijelom događa nakon porođaja rijetko se govori ili piše. Kroz što točno žene moraju proći nakon porođaja te s kakvim se promjenama i neugodnostima njihovo tijelo tada susreće, odlučili smo raspraviti jednom za svagda

S kakvim se tjelesnim posljedicama žene najčešće susreću nakon porođaja?

Mnoge žene nakon porođaja muku muče s viškom kilograma koji su se nagomilale tijekom trudnoće. Novopečene majke često ostaju iznenađene promjenama koje se dogode s njihovim tijelom nakon što rode dijete, a u većini slučajeva tijelo izmijeni oblik, što je i prirodno s obzirom na to da tijekom trudnoće i porođaja tijelo proživljava promjene s kojima se ranije nije susretalo. Koža na trbuhu i prsima se širi, pogotovo ako se trudnica udebljala više nego što je uobičajeno.

Gojaznost u trudnoći nikako se ne preporučuje, a žene bi trebale paziti što i koliko jedu kako ne bi previše odstupile od svoje idealne tjelesne težine. Stručnjaci tvrde kako briga o tijelu rezultira i djetetovim zdravljem, a što više budete pazili tijekom trudnoće o tome što jedete, to će vam kasnije biti lakše izgubiti višak kilograma. Žene koje imaju problema sa strijama, na što često može utjecati i genetika, trebale bi tijekom i nakon trudnoće nanositi kremu protiv strija kako bi izbjegle neprivlačne ožiljke u predjelu trbuha i grudi.

Je li istina da žene nakon porođaja imaju obilna krvarenja?

Žene nakon porođaja mogu iskusiti krvarenje za što je najprikladnije koristiti sanitarne ručnike. Krvarenja mogu trajati do tjedan dana, no sve ovisi o vrsti i težini porođaja. Ako ste imali prirodan porođaj, hormoni se brže prilagođavaju pa će i krvarenje biti u blažoj mjeri.

Što se događa s vaginom nakon porođaja?

Tijekom trudnoće dno zdjelice se širi zbog čega je važno raditi vježbe za zdjelicu prije, tijekom i nakon trudnoće. Kod većine žena vagina više neće izgledati kao što je izgledala nekad, no neke sretnice neće primijetiti nikakve promjene. To je kao i s ožiljcima od porođaja. Neke žene će zacijeliti bez ožiljaka, a nekima će ostati prilično velik ožiljak.

Vagina je dio tijela koji dosta oprašta. Moguće je kako će nakon porođaja biti natečena, no nakon šest tjedana, kada rane zacijele, trebala bi se vratiti u normalu. Ako ste rodili prirodnim putem, moguće je da imate modrice u tom predjelu, no ne brinite, i one će proći kao i otekline kroz šest tjedana.

Koliko se dugo nakon porođaja trebate suzdržavati od seksa?

Ne postoji univerzalno pravilo o tome koliko dugo nakon porođaja treba čekati na seks s partnerom. To više manje ovisi o tome kako se žena osjeća, je li rodila prirodnim putem i je li bila rezana. No ruku na srce, ženama je seks nakon bolova koje su tijekom porođaja iskusile posljednja stvar koja im padne na pamet. Kada će se žena odlučiti na seks, ovisi u potpunosti o njoj i tome kada će se osjećati spremna na taj korak. Kada više ne osjećate bol i mislite da ste spremni za ljubavne igrice, ne bi bilo naodmet koristiti lubrikant.

Za vrijeme krvarenja nakon porođaja, postoji vjerojatnost od infekcija koje mogu predstavljati ozbiljan rizik, posebice za vrijeme odlaska na C ili ispuhivanja nosa, te je preporučljivo o tome savjetovati se s liječnikom.

Osjećaju li žene nakon porođaja bolove?

Ovisno o načinu porođaja i tome kako je protekao, žena može iskusiti bolove za vrijeme odlaska na WC. Ako ste imali lagan i uredan porođaj, vjerojatno nećete osjećati nikakve simptome, no većina će žena osjećati nelagodu i bol za vrijeme uriniranja. Bez brige, to ne bi trebalo jako dugo trajati.

Može li postporođajno razdoblje biti teško za mentalno zdravlje žene?

Sve ovisi o podršci koju vam bližnji pružaju, o tome kako se postavite te vašim očekivanjima. Ako ste očekivali da ćete nakon porođaja izgledati i osjećati se kao i prije trudnoće, razdoblje nakon rođenja djeteta može vam pasti teško. Stvari o kojima se dovoljno ne govori i ne piše su koliko se i na koji način žena promijeni nakon porođaja. Bez obzira na to imala žena partnera ili ne, nakon što postane majka, prestaje biti nezavisna individua i odjednom postaje sasvim druga individua o kojoj potpuno ovisi drugobiće.

Tijelo žene nakon porođaja i hormoni se mijenjaju (pogotovo u prvih nekoliko tjedana) zbog čega se kod novopečenih majki nerijetko javlja postporođajna depresija o kojoj se ne govori koliko bi trebalo. Žene su često suočene s nerealnim očekivanjima društva koje od njih očekuje da su neprestano sretne i nasmijane majke koje kroz potpuno novu životnu situaciju glatko prolaze bez ikakvih problema. No realnost je puno drugačija, a postporođajno razdoblje za žene predstavlja period tranzicije u svakom smislu.

Kako izgleda vađenje posteljice?

Vađenje posteljice u pravilu protekne bez problema i ne boli, no ponekad žene mogu osjetiti nekoliko kontrakcija za vrijeme izbacivanja posteljice iz maternice. Ako ste prethodno dobili epiduralnu, bol najvjerojatnije nećete toliko osjetiti. Većinom majka za to vrijeme drži bebu što joj odvraća pažnju od boli.

Nekim ženama razdoblje oporavka od porođaja može biti gore od samog porođaja?

To je istina i uvelike ovisi o okolnostima poroda i eventualnim komplikacijama.