OPASNOSTI ODLASKA U KUPOVINU

Što o mogućnosti prijenosa koronavirusa putem hrane i ambalaže kažu stručnjaci

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 24.03.2020 14:35
  • Objavljeno 24.03.2020 u 14:35
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Patrick Sheandell O' Carroll / Photo Alto / Profimedia

Proteklih smo dana mogli svjedočiti ludilu koje je zavladalo u trgovinama zbog gomilanja zaliha, unatoč obećanjima da će doprema robe teći neometano. Jeste li se zapitali koliko su hrana i ambalaža koji su prošli kroz brojne ruke, ili je netko pored nje kihnuo, sigurni od koronavirusa?

'Kupci u supermarketima opipavaju jabuku ili rajčicu, i morate biti svjesni da kući nosite hranu na čijoj se površini nalaze mikrobi sa stotina prstiju', kaže Jeff Nelken, stručnjak za sigurnost hrane u Los Angelesu, i dodaje da se to može svesti na minimum ako svi poduzmemo određene korake.

Nelken kupcima preporučuje korištenje plastične vrećice, kakvu inače koriste za spremanje voća i povrća, za opipavanje i biranje hrane.

'Zavucite ruku u nju i iskoristite je kako biste odabrali nešto poput glavice salate, a zatim ubacite u drugu takvu vrećicu i zatvorite. Na ovaj način nećete dirati proizvode koje će netko drugi kupiti, a kad bi ga se svi pridržavali moglo bi to dosta pomoći u sprečavanju širenja raznih mikroba', kaže Nelken za Huff Post.

Dezinficirajte svoju košaricu

'Upotrijebite dezinfekcijsku maramicu, ili maramicu natopljenu dezinfekcijskim sredstvom, za brisanje ručke košarice. Bočicu sredstva za dezinfekciju uvijek je dobro imati u ovakvim situacijama, pa njime možete dezinficirati ruke nakon završene kupovine. Umjesto gotovine, radije koristite plastične kartice, jer na novčanicama se potencijalno može nakupiti više bakterija nego što ih se može prenijeti s osobe na osobu', savjetuje Nelken.

Razmislite dobro o svojim vrećicama za višekratnu upotrebu

Lijepo je razmišljati o okolišu i koristiti višekratne vrećice, ali tijekom virusne epidemije, smatra Nelken, upotreba jednokratnih vrećica mogla bi biti sigurnija i bolja opcija.

'Koliko znate onih koji koriste svoje vrećice i koji ih nakon upotrebe prskaju sredstvom za dezinfekciju?', upozorava Nelken.

Ako višekratne vrećice nakon upotrebe ne dezinficiramo pravilno, sadržavat će visoku razinu bakterija i potencijalnih virusnih čestica koje vas mogu, upotrijebite li ih ubrzo opet, zaraziti.

'Planirate li ih opet koristiti, operite ih i dezinficirajte', kaže Nelken.

Mjere zaštite od koronavirusa

Operite proizvode čim stignete kući

Kako biste se riješili bilo kojeg potencijalnog zagađenja virusom, ruke temeljito operite odmah po povratku iz trgovine. Potom svoje proizvode stavite u posudu i dobro isperite vrućom vodom', savjetuje Jagdish Khubchandani, profesor zdravstvenih znanosti sa Sveučilišta Indiana Ball State koji je proučavao utjecaj virusnih epidemija poput SARS-a.

'Nakon što ste oprali hranu, operite još jednom ruke sapunom i vodom', napominje Khubchandani.

Brisanje zapakirane hrane nije obavezno

'Prebrišete li konzervu hrane, to joj neće naštetiti, ali neće smanjiti ni rizik od infekcije. Možete puno takvih mjera poduzeti, ali ona vam neće pružiti puno više od lažnog osjećaja sigurnosti', kaže Brian Labus, profesor na Fakultetu za javno zdravstvo u Las Vegasu.

'Manje brinite o hrani koju kupujeta, a više o interakciji s ljudima koje susrećete u trgovini', preporučuje Labus.

Dakle, Labus svjetuje da se pridržavate preporučenih higijenskih mjera poput udaljavanja na dva metra od drugih ljudi u zatvorenom prostoru, perete ruke ili, ako to nije moguće, koristite sredstva za dezinfekciju.

Kako pravilno prati ruke

'Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije, virusi se vjerojatno ne šire putem hrane i ambalaže', kaže Richard Vayda, instruktor upravljanja restoranima i kulinarskim institucijama na Institutu za kulinarsko obrazovanje. Vayda dodaje i da kod ambalažnih materijala ulogu igra i vrijeme prijevoza hrane.

'Bilo koji predmet izložen respiratornim kapljicama može biti kontaminiran, ali priroda uobičajenih površina hrane, vremenski razmak između kupnje i konzumacije, kao i kuhanje, smanjuju mogućnost infekcije', kaže Vayda.

Ipak, možete poduzeti dodatni korak i očistiti ambalažu proizvoda koje mislite odmah koristiti, poput brisanja staklenki ili limenki soka. To je kaže, uvijek preporučljivo, jer mogu postojati i fizička onečišćenja koja nisu lako vidljiva.

Starije osobe i kronični bolesnici moraju biti posebno oprezni s kupovinom

'Najsigurnija opcija za ranjivu skupinu (starije od 65 godina, imunokompromitirane osobe, osobe s kroničnim bolestima srca ili pluća te dijabetičari) je zamoliti nekoga da obavi kupovinu umjesto njih', kaže Felicia Wu, profesorica na Odjelu za poljoprivredu, hranu i resursnu ekonomiju Državnog sveučilišta u Michiganu.

Obzirom da to nije uvijek moguće, Wu pozdravlja inicijativu da trgovine s prhrambenim proizvodima ranije otvore svoja vrata ugroženoj populaciji stanovništva i omoguće im kupovinu u manjim gužvama i dok je sve još čisto i dezinficiranno.

'Američko ministarstvo poljoprivrede trenutno ne raspolaže s izjvešćima koja bi ukazivala da se COVID-19 može prenijeti putem hrane ili ambalaže. Međutim, uvijek je potrebno držati se dobre higijenske prakse – čestog pranja ruku i površina, odvajanja sirovog mesa od druge hrane, kuhanja na odgovarajućim temperaturama i brzog spremanje hrane u hladnjak', kaže Josie Greve-Peterson, mikrobiologinja i stručnjak za sigurnost hrane.

Obzirom da svakodnevno učimo nove stvari o novom koronavirusu, dodatne mjere opreza sigurno neće škoditi.

Simptomi koronavirusa i tko je u rizičnoj skupini

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!