SADA I DOKAZANO

Što nakon trudnoće na ženskom tijelu više nikad nije isto?

04.03.2013 u 10:38

Bionic
Reading

Znanstvenici su dokazali da nakon trudnoće ženama trajno ostaju veća stopala

Trudnoća se ne naziva uzaludno drugim stanjem. Žena u vremenu trudnoće, ali i nakon poroda doživljava brojne fizičke promjene. Većina ih nakon poroda želi vratiti staru tjelesnu težinu, ali postoji jedan dio tijela koji se nikada neće vratiti u prvobitno stanje.

Riječ je o stopalima koja se tijekom trudnoće mogu povećati za cijeli broj. Kako pokazuje istraživanje, to je trajna promjena. Istraživači su testirali promjene na stopalu kod niza trudnica, i to za vrijeme njihove trudnoće, nakon poroda te čak i godinu dana nakon poroda.

Liječnici vjeruju da se tijekom trudnoće luk stopala izravnava, vjerojatno zbog dodatne težine i povećane količine zraka u zglobovima povezane s trudnoćom. U novom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation, stručnjaci zaključuju da je rast stopala vjerojatno trajna promjena.

Zanimljivo je da se najveće promjene na ženskom tijelu događaju u prvoj trudnoći, dok kod druge, treće i svih daljnjih trudnoća nema toliko velikih promjena poput rasta stopala.