na Zagrebačkom velesajmu

Što možemo očekivati od jubilarnog Zagreb Design Weeka?

18.09.2023 u 13:33

  • +7

Zagreb Design Week na Zagrebačkom velesajmu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Jubilarno 10. izdanje Zagreb Design Weeka koje će se na novoj središnjoj lokaciji, Zagrebačkom velesajmu, održati od 26. rujna do 1. listopada, obilježit će bogat, zanimljiv i raznovrstan program ispunjen izložbama, predavanjima, panelima, modnom revijom, tradicionalnom dodjelom ZGDW nagrada i, naravno, koncertima i partyjima

Ljubitelji dizajna doć će na svoje od 26. rujna do 1. listopada kada će na Zagrebačkom velesajmu moći uživati zanimljiv i raznovrstan program ispunjen izložbama, predavanjima, panelima i modnom revijom. No, ono po čemu će dosad najveće izdanje festivala nedvojbeno ostati upamćeno je promocija dvadesetak pomno odabranih izlagača dizajnerskog namještaja iz Jugoistočne Europe koji će u paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma predstaviti najnovije trendove u domeni dizajnerskog namještaja.

Da će na desetoj obljetnici Zagreb Design Weeka velika pažnja biti posvećena upravo dizajnerskom namještaju nije slučajno!

Naime, te, sada već davne 2014. godine, kada je ZGDW u Laubi predstavio svoje prvo izdanje, hrvatski dizajn namještaja bio je tek u povojima, a pozitivne priče tek su se počinjale pisati. U godinama koje su uslijedile, Zagreb Design Week je rastao, mijenjao lokacije i uvodio novitete, a s festivalom rasla je i hrvatska industrija dizajnerskog namještaja čiji je razvoj festival vjerno pratio.

Sve više domaćih tvrtki odlučilo je zakoračiti u sferu dizajna i tržištu ponuditi kvalitetan i originalan gotovi proizvod, a neki od njih, poput primjerice Prostorije, kao jedan od pionira, ili vrbovečkog brenda Milla & Milli, postigli su nezapamćen uspjeh i prepoznatljivost kako na domaćoj, tako i na inozemnoj sceni. Danas, deset godina kasnije, osim spomenute Prostorije i brenda Milla & Milli, na ZGDW-u svoje će proizvode predstaviti i drugi renomirani hrvatski proizvođači poput marke dizajnerskog namještaja od masivnog drveta Metoda, koja je na prošlogodišnjem izdanju festivala imala premijeru, te marka Nunc koja iz godine u godinu osvaja sve više ljubitelja minimalističkog i multifunkcionalnog namještaja.

Osim vrhunskog dizajnerskog namještaja i razina predstavljanja bit će na najvišem svjetskom nivou.

Prostoria i Milla&Milli predstavit će se na štandovima s milanskog Salona del Mobile, a Metoda s, netom završenog, pariškog Maison et Objeta. Broj izlagača i njihova raznovrsnost, ali i uvid u najnovije trendove i inovacije predstavljene na najprestižnijim svjetskim sajmovima, poslužit će kao sjajan pokazatelj napretka, kako samog festivala, pa tako i domaće industrije namještaja koja je u svega deset godina postigla nevjerojatan uspjeh.

No, osim već renomiranih imena, na platformi Zagreb Design Weeka svjetskoj javnosti će se premijerno predstaviti i tri nove hrvatske marke Terrazza, Fjakka by Belina i Conture koje će svojim jedinstvenim dizajnom obogatiti najveće izdanje festivala, a među dvadesetak pažljivo probranih izlagača pronaći će se i nekoliko stranih brendova dizajnerskog namještaja koji će na jubilarnom izdanju Zagreb Design Weeka imati hrvatske premijere — Volumen, Woak, Garda, Mobello, Rinocca uz već afirmirane dizajnerske brendove poput Artisana, Tokia, Evolute, Bokarta, BoConcepta, Luminisa, Iverpana, Bluetaga, Luminisa, Filipa Gordona Franka, Tabushija i Good Placea.

Deseti Zagreb Design Week predstavlja izložbu finalista ZGDW nagrade izložbom u paviljonu 7, dok su proglašenje pobjednika i dodjela nagrada organizirani na dan otvorenja u 20.30.

Posjetitelji će ovdje moći vidjeti i izložbu suvremenog bugarskog dizajna, radove studenata čak devet fakulteta i škola i ZGDW market na kojem će sami dizajneri prodavati svoje proizvode.

Srijeda je posvećena modi i počinje projekcijom dokumentarnog filma o Dries van Notenu, nastavlja se panelom o uličnoj modi koji organizira Ali Mirza Mulabegović i završava ZGDW modnom revijom koja osim hrvatskih dizajnera predstavlja i Ljubljana Fashion Week. Dokumentarni film o Romanu Artioliju i razgovor s režiserom Thomasom Perathonerom, planiran za četvrtak, organiziran je u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Petak poslijepodne razgovarat ćemo o umjetnoj inteligenciji o dizajnu. Sanja Rotter će održati predavanje o kultnom brendu Sebastian, koji je 1980-ih osmislila Ljuba Gamulin.

Osim na Velesajmu, ZGDW se odvija na deset partner lokacija.

Paralelno s programom ZGDW-a na Velesajmu, u drugim će se paviljonima odvijati komplementarni sajmovi: Art Zagreb (7), Ambienta (8A i 9), Hotel&Gastroteh (11D) i Arhibau (10A i 11). Zajednički program uključuje koncerte Porto Morto, Denis & Denis, te Auf Auf Wiedersehen.

Za sva događanja vrijedi jedna ulaznica i jedinstveno radno vrijeme. Od 27.9. do 1.10. paviljoni su otvoreni od 11 do 20 sati, a vanjska događanja traju do ponoći. Ulaz na otvorenje je slobodan, a ulaznice za preostale dane se prodaju isključivo na ulazu (7€ dnevna, 15€ dnevna obiteljska, 25€ festivalska, 4€ umirovljenička, 4€ grupna, a za djecu do 10 godina ulaz je besplatan).

Sve informacije od jubilarnom izdanju Zagreb Design Weeka možete pratiti na službenoj stranici festivala zagrebdesignweek.com i na društvenim mrežama!