POMOĆ STIŽE

Što kad prijatelji upadnu u nevolju?

12.09.2011 u 10:09

Bionic
Reading

Frend ili frendica upali su u nevolju i znaš da im treba pomoć, ali ne znaš kako im točno pristupiti da se ne naljute? Biti uz frenda u nevolji jedna je od najvećih odlika prijateljstva, pa zato pročitaj par savjeta kako pomoći

Da ne bi došlo do svađe između tebe i prijatelja, provjeri o kakvom se problemu radi kako ne bi ispalo da su tvoje pretpostavke krive. Kad saznaš problem, možeš tražiti rješenje. U slučaju da znaš da problem postoji, a čini se da će prijatelj ili prijateljica to negirati, porazgovaraj s ostatkom ekipe.

To nije ogovaranje, nemoj brinuti. Iako ti možda najbolje poznaješ frenda ili frendicu koje je u nevolji, ostali su sigurno primijetili promjene u njihovu ponašanju, pa će ti to biti dobar argument ako se optuženik pravi da nema problema.

Prije razgovora smisli kako ćeš započeti temu i kojim bi tijekom sve moglo ići. Također se pripremi na odbijanje, pa čak i neprijateljsko ponašanje, a moguće je da ćeš i po nekoliko puta prijatelju ili prijateljici morati govoriti da ima problem.

Možeš očekivati burnu reakciju, optuživanje i negiranje, ali je važno da i ti ne planeš, već zadržiš miran ton i toleranciju. Osim optužbi na tvoj račun, moguće je da će skretati s teme, pa ćeš morati vješto razgovarati i vraćati se na započeto, što nije nimalo lako kad je druga strana van sebe.

Nakon nekog vremena ponestat će ti strpljenja i zato su ovakve situacije teške, ali probaj u sebi naći snage i reći: 'Znam da ti je sad grozno, ali ja nisam protiv tebe, već sam tu zbog tebe.'

U slučaju da se radi o velikom problemu poput zlouporabe droga, poremećaju u prehrani ili bilo kojoj vrsti zlostavljanja, obrati se nekome od odraslih jer je moguće da tvoje riječi neće trgnuti prijatelja u nevolji. Ako ti se ovo čini kao izdaja, znaj da nije jer pravi prijatelj sve će učiniti da spasi nekoga do koga mu je stalo.

Jednoga dana frend ili frendica bit će ti zahvalni zbog uloženog truda, a još jedna važna stvar koju možeš učiniti jest da okolo ne pričaš o svemu što znaš. Bolje je da što manje ljudi zna za nevolju kako poslije prijatelj i cijela obitelj ne bi doživljavali neugodnosti.