ZNAMO ODGOVOR

Što je zdravije: Vegetarijanska ili mediteranska prehrana?

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 26.03.2018 15:28
  • Objavljeno 26.03.2018 u 15:28
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Mediteranska prehrana već neko vrijeme slovi kao jedan od najzdravijih načina prehrane, a temelji se uglavnom na visokovrijednoj hrani poput oraha, cjelovitih žitarica, maslinovog ulja i bjelančevina, dok se štedi na namirnicama poput prerađene hrane i rafiniranim šećerima

Ipak, najnovija studija je otkrila kako vegetarijanska prehrana može biti jednako dobra u održavanju zdravlja srca, prema istraživanju objavljenom u časopisu Circulation.

Skupina talijanskih istraživača u svojem je istraživanju u kojem je tijekom tri mjeseca sudjelovalo 100 osoba prekomjerne težine, ali dobrog zdravlja s niskim do umjerenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Pola ispitanika je bila na mediteranskoj prehrani dok je druga polovica bila na tzv. 'lacto-ovo' vegetarijanskoj prehrani bez mesa i ribe, ali s jajima i mliječnim proizvodima. Nakon tri mjeseca, obje su se skupine zamijenile, a tijekom obje faze studije, pratilo se i zdravlje ispitanika.

Oba načina prehrane bili su dobri za zdravlje srca - ali na različite načine. Vegetarijanska prehrana dovela je do značajnijeg pada 'lošeg' LDL kolesterola koji doprinosi stvaranju plaka u arterijama, što je faktor rizika za srčani udar i moždani udar.

Mediteranska prehrana, dovela je do većeg pada triglicerida, koji ukoliko su u povišenim vrijednostima mogu biti faktor rizika za iste uvjete.

  • +11
  • +8

Zdrave namirnice koje su u kombinaciji još moćnije

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Istraživanje je pokazalo da jedan od ova dva načina prehrane, mogu smanjiti faktore rizika od kardiovaskularnih bolesti', kaže autor studije Francesco Sofi, izvanredni profesor na Sveučilištu u Firenci u Italiji.

Studija je pokazala kako oba načina prehrane dovode do smanjenja tjelesne težine i tjelesnih masnoća: osobe koje su prosječno 'otopile' oko četiri kilograma.

Rezultati ne čude jer oba stila prehrane imaju nekoliko sličnosti: u mediteranskoj se prehrani koristi puno cjelovitih žitarica i mahunarki, a vegetarijanci meso i ribu često nadoknađuju dodatnim grahom, orasima, jajima i mliječnim proizvodima.

  • +13
  • +10

Namirnice bogate proteinima

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ipak, istraživači kažu kako ne postoji 'najbolja' prehrana te da postoji više različitih načina za postizanja dobrog zdravlja kroz hranu.

'Sad je sasvim jasno koja su to dva načina prehrane najbolja kao prevencija kardiovaskularnih i drugih bolesti', kaže Sofi.