'FOODIE INTERNATIONAL'

Što je svjetski poznata kulinarska blogerica otkrila u Hrvatskoj

25.03.2013 u 11:32

Bionic
Reading

Upoznajte autoricu koja je zašla u gotovo svaki kutak svijeta kako bi pronašla najegzotičnija jela na svijetu te neke obroke u splitskim restoranima uvrstila u 10 najboljih obroka koje je ikad kušala

Elyse Pasquale, vlasnica bloga Foodie International, imala je početni cilj: proputovati 100.000 milja, pronaći 100 najboljih lokalnih jela u jednoj godini. Elyse živi između New Yorka, Toskane i destinacija na kojima traži inspiraciju za svoj blog. Vjeruje kako je kulinarstvo najbolji način da upozna novu kulturu.

'Ako svijet upoznajete iz turističkog autobusa, to je 2D iskustvo, ali kada jedete lokalnu hranu, niste više gledatelj, nego sudionik. Samo jednim zalogajom doživjet ćete potpuno interaktivno 3D iskustvo. To je čarolija koja se događa kada prestanete tražiti i počnete živjeti.'

Tridesetšestogodišnja Elyse, čiji je blog sve popularniji, oduševljena je i Splitom pa je tako u 10 najboljih jela uvrstila i neke obroke koje je kušala u Splitu. Među hranom koju je jela na seoskom gospodarstvu u talijanskom selu Castelmuziju, raženom juhom u Varšavi, delicijama restorana Marea u New Yorku, baru Zeruko u španjolskom San Sebastianu našao se i splitski restoran Nostromo.

'Njoki koje sam jela u Splitu bolji su od njoka u Italiji. Nemojte to reći Talijanima.'

'Jedne pakleno vruće ljetne noći u Splitu, odlučila sam se počastiti večerom s morskim plodovima. Od trenutka kad sam sjela na terasu na pločniku blizu ribarnice, osjećala sam se kao princeza hrane', piše Elyse.

'U Nostromu se poslužuju najsvježiji plodovi mora. Nagovorili su me da isprobam njoke punjene svježim slatkim škampima i pršutom u ribljem umaku sa svježim začinima.' Iako rijetko dvaput ulazi u isti restoran, vratila i sljedećeg dana i isprobala 'savršenu salatu od hobotnice i riblju juhu'.

Elyse je oduševljena Splitom za koji piše da je kao ulazak u bajku.

Hvali i konobu Kod Fife u kojoj joj se posebno sviđa pašticada, crni rižoto i pržena riba. Savjetuje da se obrok zaključi palačinkama.

U konobi Hvaranin jela je marinirane škampe na posteljici od zelene salate i kapara te lignje na žaru. Superstarom na tom tanjuru proglasila je blitvu s krumpirom.