TRZANJE NOGAMA

Što je sindrom nemirnih nogu?

04.02.2010 u 10:42

Bionic
Reading

Nedavno smo pisali o tome kako Taylor Lautner, Jacob Black iz 'Sumraka', često trza nogom, pa su mediji počeli pisati o tome da ima sindrom nemirnih nogu. No, on je to opovrgnuo i rekao da jednostavno voli trzati nogama. Bilo kako bilo, saznaj sve o ovom poremećaju

Peckanje, trnci u nogama ili osjećaj stezanja u mišićima su samo neki od osjećaja koji prate ovaj sindrom. Također ako stalno imaš osjećaj da moraš pokretati noge i da ti to pomaže bar na određeno vrijeme, vjerojatno imaš sindrom nemirnih nogu.

Ovaj je sindrom često je naslijeđen, a nekada se javlja i zbog drugih poremećaja u organizmu. Primjerice, ako ti u tijelu nedostaje željeza (anemija), noge se počnu trzati i osjećaš trnce, posebice kada ideš spavati. Ako liječiš anemiju, prestat će i trzanje nogu. Uz anemiju, i poremećaj u radu bubrega te oštećenja živaca mogu dovesti do ovog sindroma nemirnih nogu koji nestaju ako se bolest počne liječiti. Također, sindrom nemirnih nogu može se javiti i u trudnoći, a nakon rođenja djeteta jednostavno prestaje.

Prvi kratki opisi ovog poremećaja pronađeni su iz spisa iz 17. stoljeća, ali prvi ga je konkretno opisao Karl Ekborn četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Vjerojatno i sami znate barem nekoliko kolega iz razreda koji za vrijeme nastave trzaju jednom ili objema nogama. Noga tada u brzom ritmu ide gore-dolje, a radnja je najčešće nesvjesna.

U većini slučajeva radi se o blažim simptomima, no kod nekih se radi i o ozbiljnom problemu. Zbog stalnih trnaca i trzaja ne može se normalno spavati, pa se javlja nesanica, depresija, razdražljivost.

Ovaj sindrom zahvaća čak od 10 do 15 posto populacije,
a nije rijedak ni kod djece. Najveći je problem njegovo dijagnosticiranje što dodatno pojačava stres. Kod polovice osoba koje pate od sindroma nemirnih nogu netko u obitelji ima isti poremećaj. No, pravi je uzrok još uvijek nepoznat. Jedno je sigurno – tegobe se pojačavaju pod stresom.

KAKO SI POMOĆI?

Bitno je kretati se i vježbati tijekom dana. Vježbe istezanja posebno su blagotvorne za ovaj problem. Također, topli i hladni oblozi na mjestima gdje je trzaj najčešći mogu biti od pomoći. I masaža ključnih mjesta je dobra.

Trebalo bi izbjegavati kofein, nikotin i alkohol jer oni samo pojačavaju problem.

Kod blažih simptoma nemirnih nogu ovo obično pomogne. No, ako ne pomogne, najbolje se obratiti liječniku i detaljno mu opisati tegobe jer je, kao što smo već naveli, prava dijagnoza najveći problem.