KORISTIO GA ZA DEPRESIJU

Što je ketamin, lijek koji je pronađen u tijelu Matthewa Perryja?

16.12.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Nakon gotovo dva mjeseca napokon je otkriven uzrok smrti Matthewa Perryja i sada javnost može prestati s nagađanjima oko toga zbog čega je preminuo. Samo izvješće obdukcije otkrilo je kako je u tijelu popularnog Chandlera Binga pronađen ketamin, koji je u kombinaciji s utapanjem za njega bio poguban

Javnost je tjednima nagađala od čega je preminuo Matthew Perry, a sada je napokon objavljeno i službeno izvješće obdukcije.

U tijelu holivudskog glumca pronađen je ketamin, kojeg je tjedan i pol prije smrti Perry dobivao intravenozno, kroz infuziju, kao lijek za depresiju. No, onda je drugo svjetlo na sve bacila izjava medicinskog istražitelja Raffija Djabouriana koji pak tvrdi da ketamin u tijelu ostaje tek tri do četiri sata, zbog čega terapija učinjena tjedan i pol ranije nije mogla izravno dovesti do njegove smrti.

Razina ketamina u perifernoj krvi iznosila je 3540 ng/ml, dok je u središnjoj to bilo 3271 ng/ml. Kako bi vam približili te doze, reći ćemo samo da pacijent, kada je pod općom anestezijom, u krvi ima od 1000 do 6000 ng/ml ketamina.

tihi oproštaj

Cvijeće, crteži i ostali darovi: Dirljiv prizor ispred kuće Matthewa Perryja

Pogledaj galeriju

'Vjerojatno je pao u nesvijest i utopio se. Bolest koronarne arterije doprinosi zbog pogoršanja učinaka miokarda na srce izazvanih ketaminom. Učinci buprenorfina navedeni su kao doprinosi, iako nisu na toksičnim razinama, zbog aditivnih respiratornih učinaka kada su prisutni s visokim razinama ketamina', smatra Djabourian.

No, što je zapravo ketamin koji je pronađen u tijelu nikada prežaljenog Chandlera Binga? Riječ je o disocijativnom anestetiku čiji efekti sežu unutar dva sektora podjele kontroliranih supstanci - u halucinogene i sedative. Upravo zbog svojih halucinogenih efekta postao je iznimno tražen.

Upotreba ketamina razvila se od njegovog razvoja 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je korišten kao anestetik za ljude i životinje, a danas je najpoznatiji kao obećavajući tretman za tešku depresiju, ali i kao psihodelična droga za zabave.

Istraživanja koja je 2006. napravio Nacionalni institut za zdravlje pokazala su da intravenozna doza ketamina može ublažiti tešku depresiju i to u roku od samo nekoliko sati. Za razliku od njega, lijekovima poput Prozaca i Zolofta, koja se koriste za depresiju, potrebni su tjedni da olakšaju pacijentu stanje, a uz to i ne djeluju kod svakog pacijenta.

Dvije godine nakon toga izvanredni profesor psihijatrije na Harvardu, Martin Teicher, izjavio je kako se upotreba ketamina smatra 'jednim od najvećih napredaka u psihijatriji u svijetu'. Nakon toga, 2019. Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je korištenje Spravata, spreja za nos i prvog antidepresiva na bazi ketamina.

Iako ketamin djeluje brzo, sami učinci nestaju nakon nekoliko dana ili tjedana, a važno je napomenuti da je i rizik kod korištenja istog velik. Ketamin se rasprostranio i po noćnim klubovima i zabavama ponajviše zbog svoje sposobnosti da kod korisnika pruža osjećaj 'izvantjelesnog' iskustva i halucinacija na kratko vrijeme.

Predoziranje može rezultirati nizom simptoma uključujući amneziju ili napadaje, a može dovesti i do toga da osoba padne u nesvijest ili doživi opasno, usporeno disanje. Smrtni slučajevi su mogući ako se ketamin pomiješa s alkoholom.