OSNOVE ZA POČETNIKE

Što i kako s novim štenetom?

15.12.2014 u 12:29

Bionic
Reading

Udomili ste štene i sad se pitate što dalje? Istina, ljubimci ne dolaze s uputama kako se brinuti za njih, no ne brinite – nije tako teško

Postoji nekoliko osnovnih stvari koje morate učiniti nakon što udomite štene. Pronađite si dobrog veterinara, ne sramite ga se pitati sve što vam padne na pamet pri prvom posjetu, kupujte kvalitetnu hranu prikladnu za dob ljubimca, uspostavite pravila suživota i počnite svom štenetu usađivati dobre navike, pazite na rane znakove bolesti i naučite ga kako biti društven, piše Vet Street.

Osnove

Vaše štene trebat će nekoliko stvari od trena kad ga donesete kući. To su hrana, igračke i veterinar. Ono na što možete računati je to da ćete se neprekidno rastapati od sreće na svaku najmanju sitnicu koju ljubimac radi pa vjerojatno nećete ni primjećivati kako dobar dio vremena čistite njegove 'nezgode'.

Štene će na početku zahtijevati puno rada i vremena. No jednom kad uspostavite dobre navike kod svog psića, neće vam biti žao što ste nekoliko tjedana bili neispavani jer ste uspješno postavili temelje za mnoge godine sreće i zadovoljstva.

Pronađite dobrog veterinara

Veterinar je prva osoba koju biste trebali posjetiti sa svojim štenetom. Ne samo da će veterinar utvrditi je li zdravo, već će vam pružiti upute što učiniti da takvo i ostane.

Ne sramite se pitati što god vam padne na pamet

Pri prvom posjetu veterinaru saznajte sve što vas zanima – koju hranu biste trebali kupovati, koliko puta dnevno i kakve porcije trebate davati svom štenetu i tako dalje.

Dogovorite se za cijepljenje

Saznajte što vam sve treba da zaštitite svog psa od parazita i koji su znakovi čestih bolesti na koje treba paziti. Također, nije naodmet saznati kad biste trebali ga sterilizirati.

Kupujte kvalitetnu hranu

Štene će rasti vrlo brzo i za to će mu trebati puno hrane. Odaberite najbolju hranu za njegovu dob i pasminu. Mali i psi srednje veličine mogu postati odrasli psi unutar samo devet do 12 mjeseci. Velike pasmine trebale bi jesti kekse za štenad dok ne napune dvije godine. Ne zaboravite mu redovito davati vodu.

Pse stare između šest i 12 tjedana preporučljivo je hraniti četiri puta dnevno, one koji su stari između tri i šest mjeseci treba hraniti tri puta dnevno, a u dobi između šest i 12 mjeseci samo dva puta dnevno.

Naučite svoje štene gdje obavljati nuždu

Štene neće biti ludo od sreće ako ga cijelo vrijeme držite u pelenama. Prioritet vam je naučiti svog ljubimca gdje obavljati nuždu.

Poučavanje psa gdje u kući obavljati nuždu zahtijeva strpljenje, planiranje i puno nagrađivanja dobro obavljenog posla. Također nije loša ideja zaštititi ili jednostavno maknuti sve tepihe koji su vam dragi. Najvažnije je da se ne ljutite i nikako nemojte psa kažnjavati ako obavi nuždu gdje ne bi smio.

Dok štene ne dobije sva cjepiva, nemojte mu dati da se druži s drugim životinjama. Kad god ga odvedete u šetnju, ne zaboravite ga nagraditi kad obavi nuždu.

Dobar trenutak za odvesti psa u šetnju kako bi obavio nuždu je nakon što se on ili vi probudite, neposredno prije spavanja, nakon što je pio puno vode i nakon fizičke aktivnosti.

Pazite na rane znakove bolesti

Štene će prvih nekoliko mjeseci biti slabije otporno na bolesti koje mogu biti vrlo ozbiljne. Nekoliko simptoma na koje treba paziti su nedostatak apetita, povraćanje, nateknut trbuh, umor, proljev, teškoće s disanjem, kašljanje, blijede desni, otečene crvene oči ili izrazito krmeljave oči, nos koji curi te poteškoće s nuždom.


Obuka

Ako želite jednog dana imati sretnog psa, priviknite se na ideju da vas mora slušati. Usađivanjem dobrih navika, odgojit ćete svog ljubimca u zadovoljnog i društvenog psa.

Osnovne komande koje bi štene trebalo naučiti su da sjedne, legne i priđe kad mu se to kaže te da mirno čeka dok vi, na primjer, idete u trgovinu. Takva obuka ne služi samo da njome impresionirate svoje prijatelje, već psu pruža mogućnost društvenog života bez straha od nezgodnih situacija.

Štene možete sami trenirati odmah, a profesionalni treneri će uglavnom primiti pse stare između četiri i šest mjeseci. Glavni naputak za treniranje psa je da ga nikad ne kažnjavate, već ga isključivo nagrađujete kad napravi ono što vi želite.

Odgojite društvenog psa

Poučavanje ljubimca kako se ophoditi s drugim psima podjednako je važno kao i njegovo treniranje. Kad pas bude star između dva i četiri mjeseca, možete ga početi upoznavati s drugim životinjama i ljudima.

Naravno, najpametnije je u vezi svake od ovih stavki posavjetovati se s veterinarom.