POKLONI ISPOD BORA

Što darovati djeci i mladima za blagdane? Svijet dobrih priča i pustolovina!

20.12.2022 u 10:17

Bionic
Reading

U obilju darova koji će se naći pod obiteljskim borom u blagdanskim danima neka počasno mjesto zauzmu kvalitetne slikovnice i ilustrirane knjige za djecu i mlade s elementima igre i istraživanja

Olakšali smo vam potragu i pripremili izbor naslova domaćih i stranih autora u kojemu prednjače nagrađivane slikovnice, interaktivne vježbenice za buduće čarobnjake, LEGO® edukativne knjižice, slikovnice za razvoj fine motorike i umjetničkoga (glazbenog i likovnog) senzibiliteta te jedinstvena kuharica/zbirka bajki u kojoj su priče i legende neizostavan sastojak čarolije kuhanja. S ovim izdanjima Školske knjige ne možete pogriješiti jer su pouzdani vodiči na zajedničkom putovanju u svijet dobrih priča i pustolovina.

Veljko Barbieri: Kuharica za male čarobnjake

Bajkovita knjiga s receptima – za male gurmane koji će postati obiteljski chefovi

Slikovnica Kuharica za male čarobnjake savršen je dar za svu djecu i roditelje koji ne propuštaju mnogobrojne kulinarske emisije i gastronomske spektakle na velikim ekranima. Obradovat će joj se svi mali i veliki čitatelji koji znaju da je vrijeme provedeno s obitelji i prijateljima, uz slasne zalogaje, među najvrednijim trenutcima u životu. Naposljetku, svidjet će se i svim ljubiteljima vještog pripovijedanja.

Veljko Barbieri, poznati hrvatski književnik i zaljubljenik u dobru hranu, napisao je zanimljive priče o hrani iz raznih dijelova svijeta. Obogatio ih je biranim receptima (među kojima su, primjerice, krumpiri gospodara Sunca, makaruni Marka Pola, tartufi i gljive za patuljke i divove te astečka puretina oholog cara) koji će male gurmane pretvoriti u uspješne obiteljske chefove. Ovu bajkovitu knjigu koja vješto zbližava čari kuhanja i pripovijedanja prekrasno je ilustrirala nadarena hrvatska ilustratorica Ana Salopek.

Preporučena dob: 6+

Harry Potter – Bitka za Hogwarts i obrana čarobnjačkog svijeta

Knjižica s čarobnim štapićem koji piše i otkriva nevidljivu tintu – za sve obožavatelje Harryja Pottera  

Tko ne čezne za tajnim moćima? Ili barem za knjižicom u kojoj će napokon saznati sve o čarolijama i fantastičnim zanimljivostima epske bitke koja je okončala Drugi čarobnjački rat i zauvijek dokrajčila Voldemorta. Otkrijte koje su čarolije bačene, koje kletve izrečene, koji su okršaji i dvoboji doveli do Bitke za Hogwarts!

Bitka za Hogwarts jedan je od najvažnijih događaja u povijesti čarobnjačkog svijeta i jedan od najveličanstvenijih događaja prikazanih u filmovima o Harryju Potteru. Na stranicama edukativne knjižice Harry PotterBitka za Hogwarts i obrana čarobnjačkog svijeta doznat ćete sve o tim uzbudljivim trenutcima, a usto će vam glumci i redatelji filmova svojim riječima dočarati kako je bilo snimati te nevjerojatne prizore. I to nije sve! Čitatelji na dar dobivaju i čarobni štapić koji je ujedno čitač svega što je zapisano nevidljivom tintom!

Bitka za Hogwarts i obrana čarobnjačkog svijeta dio je serijala koji se sastoji od sedam edukativnih i interaktivnih izdanja za djecu i mlade nadahnutih filmovima o najpoznatijem čarobnjaku svih vremena. U tim se oslikanim knjigama, vježbenicama za predškolce i dnevnicima može pronaći mnoštvo pojedinosti koje mora znati svaki pravi obožavatelj Harryja Pottera.

Preporučena dob: 7+

Potter protiv Malfoyja (komplet s dvije knjige i 3D scenom)

LEGO® knjižica s aktivnostima i figuricama – za djecu koja se žele zabavljati i razvijati motoričke vještine

Ako tražite dar za male ljubitelje Harryja Pottera koji trebaju razvijati motoričke vještine, nepogrešiv je izbor Potter protiv Malfoyja, komplet s dvije knjige i 3D scenom, s pomoću kojega će djeca saznati baš sve o poznatim dvobojima dvojice mladih čarobnjaka. Rješavat će zagonetke, zamišljati dodatne opasne susrete te sastaviti figurice Harryja Pottera i Draca Malfoyja koje se nalaze u kompletu, zajedno s dvije knjige (Školski suparnici i Gryffindor protiv Slytherina) i 3D scenom za osmišljavanje vlastitih priča.

Komplet Potter protiv Malfoyja dio je bogate kolekcije LEGO® koja sadržava dvadesetak knjižica s privlačnim aktivnostima, edukativnim pričama i stripovima, zagonetkama, bojankama, prepoznatljivim figuricama i atraktivnim 3D scenama uz koje mašti nema kraja. Zabavna igra sastavljanja figurica, čitanje priča i rješavanje zadataka osnovne su sastavnice provjerene i uvijek aktualne formule za razvoj motoričkih vještina i povećanje samopouzdanja te za razvoj mašte i kreativnosti.  

Preporučena dob: 6+

Neil Packer: Jedan i jedinstven

Nagrađena slikovnica – za male i velike čitatelje koji vole razvrstavati i kolekcionirati

Poznajete li djecu i odrasle koji vole sakupljati lijepe predmete i fascinirani su razvrstavanjem pojmova i stvari u kategorije? Sve im je uvijek savršeno posloženo – točno na pravom mjestu. Upravo je njima namijenjena ova veličanstveno ilustrirana knjiga neobično velikog formata, nagrađena na Sajmu dječje knjige u Bologni 2021. Autor slikovnice Neil Packer poigrava se idejom razvrstavanja na primjerima životinjskog carstva, glazbenih instrumenata, umjetničkih projekata, oblaka, jabuka i drugih predmeta i pojava. Čitatelji će upoznati dječaka Karla koji istražuje na koje je sve načine razvrstan naš svijet, kako nam kategorije pomažu, koliko su prilagodljive i nesavršene te što se sve u našem životu opire kategorizaciji.

Packer nas u ovoj knjizi podsjeća na to da kategorije koje osmišljavamo ne mogu biti savršene. „Premda je razvrstavanje korisno i zanimljivo, često je podjednako važno to i ne činiti. Kreativnost nije uvijek uredna, a katkad i nered može biti lijep”, poručuje autor knjige koja će čitateljima priuštiti godine ugodnog čitanja.

Preporučena dob: 6+

Liz Pichon: Ratovi cipela

Nova knjiga autorice Toma Gatesa – nepogrešiv izbor čak i za djecu koju čitanje (navodno) ne zanima

Ako tražite rješenje za djecu kojoj čitanje nije omiljena aktivnost, imamo odličan prijedlog:  Ratove cipela Liz Pichon, autorice urnebesno smiješnog serijala o Tomu Gatesu koji je preveden na 43 jezika i prodan u više od milijun primjeraka samo u Velikoj Britaniji. Njezine su knjige osvojile prestižne nagrade, među ostalim i Nagradu Roalda Dahla za najsmješniju knjigu, Waterstonesovu nagradu za dječju knjigu i književnu nagradu Blue Peter.

Popularna britanska autorica ovaj nam put, u prijevodu Petre Matić, daruje novu priču o obitelji Stopalović koja se našla u pustolovini života – sudbina Cipelgrada ovisi o njihovoj odvažnosti i paru letećih cipela iz najluđih snova. Opaka zlikovka Petra Platform namjerava zauzeti cijeli grad i pretvoriti ga u Platformgrad – grad u kojem će zavladati šiljaste, glomazne i nestabilne platformice. Glavna negativka spremna je na sve, a kako će se hrabri Stopalovići oduprijeti, saznajte u duhovitoj cipelastičnoj pustolovini Ratovi cipela.

Liz Pichon ni ovoga puta nije razočarala: zahvaljujući humoru i superzabavnim crtežima Ratovi cipela čitaju se u jednom dahu.   

Preporučena dob: 10 +

Jessica Courtney Tickle: Orkestar priča priču – Učim svirati

Slikovnica iz popularnog serijala Orkestar priča priču – za djecu koja vole glazbu  

Djecu koja vole glazbu iznenadite novom glazbenom slikovnicom iz popularnog serijala Orkestar priča priču Jessice Courtney-Tickle. Uz dosad poznate naslove – Orašar, Karneval životinja, Labuđe jezero, Trnoružica i Četiri godišnja doba – u kojima su mogli čitati priče i slušati izabrane glazbene ulomke iz klasičnih djela, u novoj slikovnici Orkestar priča pričuUčim svirati mali čitatelji mogu vlastitim umijećem oživiti poznate klasične melodije.

U knjizi koju je na hrvatski jezik prevela Katarina Ivanjek djeca uče svirati na jednostavan i lak način, slijedeći oblike i boje prema predlošcima na tipkovnici. Sviranje će započeti s kraljevskim maršem lavova iz Karnevala životinja u kojemu se note sviraju brzo poput koračnice, nastavit će kratko i odsječno, oponašajući kretanje mladih labudova koji svojim nožicama nespretno plivaju ispod površine u Labuđem jezeru Petra Iljiča Čajkovskog, a zatim, živo i veličanstveno, oponašati staroga mudrog slona koji se vuče džunglom u Karnevalu životinja francuskog skladatelja Camillea Saint-Saënsa.

Osjetit će kakvu radost izaziva proljeće svirajući Vivaldijeva Četiri godišnja doba i kako je zaigran i blještav Ples šećerne vile u Orašaru. Neka vas u trenutcima obiteljskog druženja obuzme prava glazbena čarolija!

Preporučena dob: 5+

Sandrine Andrews: Mali van Gogh

Vrhunska slikovnica za najmlađe – za interaktivnu igru s remek-djelima svjetskog slikarstva

Najmlađi zaslužuju najbolje! S tom je idejom nastala serija Tralalart – umjetnost za najmlađe koja upoznaje male čitatelje s djelima velikih umjetnika. U Malom van Goghu djecu sa svojim umjetničkim djelima upoznaje umjetnik koji im se obraća u prvom licu i poziva ih na interakciju uz konkretne upute: pomakni, podigni, spusti… Mališani promatraju slike, a zatim se zabavljaju mijenjajući prizor vrhovima prstiju! Otvaraju i zatvaraju prozor Spavaće sobe u Arlesu, približavaju i udaljavaju valove pokraj Ribarskih brodova na plaži Saintes-Maries-de-la-Mer, podižu klonuli cvijet u vazi prikazanoj na slici Suncokreti i skrivaju Mjesec u Noćnom pejzažu s izlaskom Mjeseca.

Igrajući se tvrdo ukoričenim slikovnicama, s nevjerojatnom lakoćom u svoje pamćenje upisuju umjetnine koje su izložene u najprestižnijim svjetskim muzejima, poput Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, Muzeja Orsay u Parizu ili Muzeja Ermitaž u Sankt Petersburgu. U toj interaktivnoj igri s remek-djelima svjetskoga slikarstva mladi se čitatelji od najranije dobi na zabavan način upoznaju s vrhunskom umjetnošću i razvijaju finu motoriku.

Preporučena dob: 2+

Antoine De Saint-Exupery: Mali princ

Omiljena francuska bajka – za sve književne sladokusce koji su u srcu uvijek djeca

Ako u kućnoj biblioteci nemate omiljeni primjerak Malog princa, krajnje je vrijeme da prekrasno izdanje toga književnog klasika, obogaćeno ilustracijama autora, smjestite na počasno mjesto ispod bora. Tu slavnu pripovijest o ljubavi, odgovornosti, žrtvi, radosti i životu ne treba posebno predstavljati. Dovoljno je reći da je glavni lik tajanstveni dječak koji živi na nekome drugom planetu, razgovara s biljkama i životinjama te putuje po zamišljenom svemiru. U tom fantastičnom svijetu događa se ono što na Zemlji fizički nije moguće...

„Potječem iz djetinjstva kao što netko potječe iz neke zemljeˮ, rekao je Antoine De Saint-Exupery, autor najprevođenije francuske bajke na svijetu, koju mnogi nazivaju dječjom bajkom za odrasle. U otuđenome svijetu današnjice, u kojem ljudi „gaje pet tisuća ruža u jednom jedinom vrtu… i ne nalaze u tome ono što tražeˮ, Mali princ nas podsjeća da smo od najranije dobi odgovorni za ono što imamo i, prije svega, za one koje volimo.

Preporučena dob: 12 +