NOVA PRAVILA

Što će se u Francuskoj smjeti zvati restoranom?

05.06.2013 u 12:22

Bionic
Reading

Zabrinuti za svoju gastronomsku reputaciju koju uništavaju lanci brze hrane, ali i restorani koji podgrijavaju i serviraju gotova jela, Francuzi razmatraju da samo određeni objekti koji zadovoljavaju standard mogu imati naziv restoran

Naime, samo oni koji imaju kućne šefove kuhinje i jela spremaju sami mogu se zvati restoranima. Pokret koji je potaknuo sindikat restorana Synhorcat nakanio je raskrinkati one koji serviraju podgrijana gotova jela i tako diskreditiraju restorane koje imaju kuhare i smišljaju vlastite recepte. Prijedlog zakona koji je napravio Daniel Fasquelle iz opozicije desnog centra UMP, u parlamentu će biti idući mjesec.

Prijedlog zakona nastao je nakon istraživanja koje je proveo sindikat Synhorcat, a u kojem je poražavajući podatak da čak 31 posto francuskih restorana servira industrijski pripremljenu hranu umjesto da je sami pripravljaju. Stručnjaci pak sumnjaju da i mnogi drugi restorani koriste gotova jela, ali to ne žele priznati.

'To znači da mi imamo šefove kuhinja koji osmišljavaju recepte, za razliku od onih koji samo podgrijavaju već gotova jela', upozorio je Alain Fontaine, vlasnik restorana Le Mesturet u centru Pariza. No ne slažu se baš svi vlasnici restorana s ovom inicijativom. Naime, čak šest grupa restorana u Francuskoj upozorava kako bi ovaj zakon stvorio konfuziju u javnosti, među klijentima i posebno stranim turistima.


Oni pak predlažu da se uvede nova kategorija za restorane koji pripremaju svoje menije i osmišljavaju jela. Ovaj prijedlog samo je jedan od nekoliko koji bi trebali precizno definirati ime koje bi bilo sinonim za poznate francuske restorane.

Ono što razlikuje šefove kuhinja jest činjenica da su oni već od sedam ujutro u kuhinji, za razliku od ostalih restorana kojima dostava dolazi u 11 sati. Zanimljiv je i podatak da je čak 54 posto francuskog tržišta otpalo na fast food i take away, što je jednako zaradi od 34 milijarde eura. Prvi put u povijesti brza hrana brojčano je pobijedila tradicionalan način 'sjedi i jedi' u restoranima.