KONTROVERZNE PREPORUKE

Što bi sve trudnice trebale izbjegavati

05.06.2013 u 12:09

Bionic
Reading

Novi savjeti za trudnice glase da bi buduće mame trebale izbjegavati ličenje dječjih soba i kupnju namještaja ako ne žele svoje nerođene bebe izložiti riziku udisanja opasnih kemikalija. No preporuke, koje je izdalo udruženje britanskih ginekologa, već su izazvale brojne kontroverze i optužbe da se bez dovoljno znanstvenih dokaza zbunjuju i straše buduće majke

Smjernice koje je objavilo udruženje britanskih ginekologa Royal College of Obstetricians and Gynaecologists upozoravaju da bi trudnice i mlade mame trebale izbjegavati boje za zidove, kupnju novih materijala,namještaja i vozila pa čak i teflonskih tava.

Korištenje svježih namirnica umjesto prerađene hrane smanjuje izloženost kemikalijama u ambalaži, a nije samo kuhinja potencijalno minsko polje: i toaletni stol na kojem su kozmetički proizvodi i parfemi također može predstavljati rizik, navodi se u smjernicama koje prenosi Daily Mail

Ženama se savjetuje da smanje korištenje krema i gelova za tuširanje te nabavljaju proizvode s oznakom 'organsko' ili 'biljno'. Trebale bi izbjegavati korištenje pesticida za vrt i sprejeva protiv kukaca te ne uzimati analgetike osim ako to nije nužno.

Britansko izvješće navodi dugačak popis proizvoda i aktivnosti koje bi trudnice trebale izbjegavati, iako nudi malo znanstvenih dokaza da bilo koja od tih stvari može naškoditi bebi.

U izvještaju RCOG-a ističe se da su trudnice okružene složenim mješavinama stotina kemikalija (iako većinom niske razine) u svakodnevnim proizvodima, no ne taji se da su malo poznati stvarni rizici koje kemikalije iz okoliša imaju tijekom trudnoće i dojenja.

Istraživanja utjecaja tih kemijskih spojeva najčešće su odrađena u laboratoriju ili na životinjama, no smjernice kažu kako za sada ne barataju s dovoljno dokaza da bi se mogao procijeniti stvarni rizik za zdravlje bebe.

Jedna od autorica izvješća, dr. Michelle Bellingham sa Sveučilišta u Glasgowu, kaže kako nisu dostupni službeni savjeti te da postoji mnogo proturječnih nalaza o utjecaju kemikalija u okolišu na razvoj bebe.

Međutim, drugi su stručnjaci skeptični prema ovim novim smjernicama te vjeruju da tako objavljene samo mogu još više zabrinuti trudnice.

Profesor David Spiegelhalter sa Sveučilišta u Cambridgeu kaže kako ovakve preporuke koje kažu da je bolje spriječiti nego liječiti nisu nužno bez posljedica.

'Ovakvi savjeti mogu potaknuti tjeskobu i umanjiti pažnju budućih majki od poznatih loših učinaka nezdrave prehrane, pušenja i prekomjernog konzumiranja alkohola.'

Justine Roberts, osnivačica stranice Mumsnet, kaže kako su trudnice stalno bombardirane često proturječnim informacijama koje im govore što bi trebale raditi.

'Ovaj je najnoviji popis stvari koje bi trudnice možda trebale izbjegavati zbunjujući, a u praktičnom smislu ove je savjete gotovo nemoguće slijediti. Budućim majkama trebaju jasne smjernice onoga što mogu sigurno konzumirati, a što trebaju izbjegavati.'