POGUBNI CENTIMETRI

Štikle uništavaju stopala, ali i mozak

08.02.2010 u 16:52

Bionic
Reading

Vrtoglave pete jedan su od najvećih modnih trendova posljednjeg desetljeća, no štikle poput Louboutinovih, koje dosežu čak 15 centimetara, pogubne su ne samo za noge već i za kralježnicu, a uzrokuju i slabljenje mentalnih funkcija

Liječnici upozoravaju da 80 posto žena ima problematična stopala, što je posljedica nošenja neprikladnih cipela, a visoke pete navode kao glavnog krivca.

Stručnjaci za stopala ukazuju na peterostruko povećanje broja slučajeva deformacije palčanog zgloba na stopalu (kao u slučaju Victorije Beckham), što je posljedica nošenja veoma visokih peta koje savijaju nogu u vrlo neprirodan kut.

Iako su svjesne opasnosti i svakodnevno trpe bolove, mnoge žene jednostavno se ne žele odreći visokih peta jer su uvjerene da im dodatni centimetri na cipeli daju seksipilniji izgled.

Novo izvješće britanskog The Vitality Showa otkriva da je više od 200.000 britanskih žena prošle godine zatražio liječničku pomoć zbog problema sa stopalima, a njih 10.000 podvrgnulo se bolničkom liječenju.

Ružne kvrge na palčanom zglobu stvarne su deformacije kostiju i mora ih se kirurški ukloniti. Više od polovice tih deformacija stopala direktna su posljedica nošenja visokih peta, a više od trećine žena koje su iskusile bol u stopalima suočava se s trajnim oštećenjima.

Najčešće deformacije su kvrge na palčanom zglobu, prsti svinuti u obliku čekića (deformacija zgloba na nožnom prstu), a često dolazi i do ozljeda tetiva, oštećenja živaca te boli u potkoljenicama.

Istraživanje je također pokazalo da 65 posto žena još uvijek nosi visoke pete tijekom cijelog 40-satnog radnog tjedna, a 35 posto ih nosi potpetice više od 12 centimetara.

Ističe se i da visoke pete također imaju poguban utjecaj na kralježnicu, narušavajući prirodnu ravnotežu i uzrokujući pritisak na živce u kralježnici, što rezultira bolom u leđima.

Pokazalo se i da učestalo nošenje visokih potpetica može imati poguban utjecaj na mozak jer dolazi do pritiska na krvne žile i živce, što zatim uzrokuje glavobolje i slabljenje mentalnih funkcija. Ortopedi upozoravaju da čak i nošenje pete od sedam centimetara povećava pritisak na gležanj za 80 posto.

Stoga i ne čudi što je u posljednje vrijeme poraslo zanimanje za tretman stopala kolagenskim injekcijama. Njima se u stopalu stvara svojevrsni 'jastučić' koji donekle ublažava pritisak i čini štikle udobnijima. To ipak nije trajno rješenje, stoga stručnjaci upozoravaju da je potrebno na vrijeme ispravno reagirati i svakako promijeniti navike nošenja previsokih peta.