SVI IH NOSE

Starke - veliki modni povratak slavnih tenisica

25.11.2008 u 17:00

Bionic
Reading

Najpoznatije platnene tenisice vrlo jednostavna izgleda s prepoznatljivim gumenim đonom, ove godine proslavile su svoj ni manje ni više nego stoti rođendan što je na modnoj sceni podložnoj stalnim mijenama pravi podvig

Popularne 'starke' odnosno All Star Conversice trenutačno opet, po tko zna koji put, proživljavaju novu mladost, pa ih možemo vidjeti ne samo na nogama rokera, pankera, alternativaca, metalaca i ostalih supkulturnih skupina čiji su godinama zaštitni znak, već ih trenutačno šeću slavne jetseterice poput Sarah Jessice Parker, Gisele Bundchen, Nicole Richie ili Lindsay Lohan.

Priča o ovim kultnim tenama započela je još 1908. kada je Marquis M. Converse otvorio tvornicu koja je proizvodila obuću za muškarce, žene i djecu, a od 1915, njegove tenisice nosili su igrači na teniskim terenima. Dvije godine kasnije, rođene su legendarne tenisice Converse All Star namijenjene košarkašima, a svoju popularnost doživjele su tek kada ih je proslavljeni košarkaš Chuck Taylor proglasio svojim omiljenim tenisicama.

U sedamdesetima su ih ponosno nosili pripadnici punk scene, a neki bendovi, poput članova legendarnih Ramonesa nisu se skidali iz njih. Žilave tene preživjele su i osamdesete, a potom doživljavaju veliki povratak u devedesetima s procvatom grunge i alter scene, ali i hip hopa. Njihova popularnost nije splasnula ni ulaskom u 21. stoljeće, štoviše čini se da ih nikad nije bilo više na nogama kako onih modno osviještenih, tako i pripadnika svih glazbenih stilova.

Starke su s vremenom postale sastavni dio urbane kulture poput levisica, martensica ili sunčanih naočala marke Ray Ban, vidjeli smo ih puno puta na filmu i TV-u (nosio ih je između ostalog Will Smith u ZF filmskom hitu 'Ja, robot', Keri Russell u popularnoj teen TV seriji 'Felicity', Michael J. Fox u 'Povratku u budućnost' i Sylvester Stallone u 'Rockyju').

U njima su se šetali i James Dean i Elvis Presley, a za mnoge glazbenike i grupe poput Green Daya, The Strokesa, Avril Lavigne, China Morena iz grupe Deftones ili čak hip hopera Snoop Dogga, kultne conversice su nezaobilazne.

Starke stalno iznova otkrivaju pripadnici novih generacija, a izbor uzoraka i boja sve je bogatiji, pa i oni koji ih godinama nose ne mogu odoljeti kupnji nekog novog kul modela. Idealne za različite odjevne kombinacije, starke jednako dobro izgledaju i uz trenutačno moderne široke traperice, skinny hlače, tajice, kratke ili duge suknje.

Dosad se u svijetu prodalo preko 800 milijuna pari ovih neuništivih tenisica što ih je stavilo na ljestvicu najprodavanijih tenisica u povijesti. Koliko su popularne, svjedoči i podatak da čak 60 posto Amerikanaca ima ili je imalo par starki, a kultne tenisice 23. kolovoza 2006. ušle su i Guinnesovu knjigu rekorda zahvaljujući fanatičnom Amerikancu, vlasniku kolekcije koja broji 403 para različitih modela tenisica All Star. Naravno, kolekcija tenisica ovog zaljubljenika u starke do 12. srpnja 2007. narasla je na 525 pari, a vjerujemo da možda upravo u ovom trenutku američki starkofil negdje pegla karticu kupujući još jedne conversice.

Inače, najavljen je izlazak ograničene serije Conversovih tenisica tijekom ove godine, kojima će se obilježiti njihov 100. rođendan. Pokojni frontmen Nirvane, Kurt Cobain, bit će jedna od zvijezda čije će se ime, riječi pjesama i potpis naći na conversicama, a osim Cobainovih tenisica, obljetnica će uključiti i ostale zvijezde koje više nisu s nama, pa će se u društvu Cobaina tako naći i pjevač Joy Divisiona Ian Curtis, pisac Hunter S. Thompson i član britanskih punk legendi Sex Pistols Sid Vicious.