najplaviji odsjaj

Spektakularne plaže: Ovim čudesnim lokacijama nema ravnih

07.04.2024 u 15:26

Bionic
Reading

Tim istraživača pronašao je plaže koje prema indesku boja imaju najplaviji odsjaj mora

Brojna istraživanja dokazala su koliko je ljudima važno provoditi vrijeme pored vode, jer nas pogled na rijeku, jezero ili more čini smirenijima, kreativnijima i zadovoljnijima. Užitak je tim veći kada vrijeme možete provoditi uz bistro plavetnilo spektakularnih plaža.

Kako bi turistima pomogli pronaći plaže s najplavijim odsjajem mora, CV Villas je prikupio nefiltrirane Google Maps slike 200 plaža diljem svijeta, zatim ih analizirao kako bi prikazao njihov RGB kôd boje te ih usporedio s kôdom boje certificirane najplavijih nijansi plave, YInMn Blue, koju su otkrili znanstvenici na Sveučilištu Oregon State 2009. godine.

Nakon obavljenog posla, tim je otkrio da plaža Pasqyra u Albaniji ima najplaviji odsjaj vode na svijetu.

'Plaža Pasqyra zauzima prvo mjesto, s morem koje je tek 12,4 točke udaljeno od nijanse YInMn Blue', podijelila je tvrtka u rezultatima dostavljenim Travel + Leisureu.

'Pasqyra je poznata diljem svijeta kao 'Mirror Beach' (eng. plaža ogledalo) i smatra se istaknutom destinacijom albanske obale kada sunčeva svjetlost pogodi površinu mora, stvarajući efekt ogledala', pojašnjavaju istraživači.

Plaža se nalazi na južnom kraju zemlje, odmah preko puta grčkog otoka Krfa te je smještena između velikih stijena koje je štite od vjetra i čine savršenom za uživanje u mirnom moru.

Zbog svoje udaljene lokacije, plaža ima samo jedan restoran i bar, ali to je više nego dovoljno za hedonističko uživanje u pijesku i nebeski plavom moru. No, ako je potrebno malo više truda da se do nje dođe, ova plaža daleko je od skrivenog dragulja, zbog čega se mnogi iznenade kada ondje zateknu poveću gužvu.

Paralia Mpouka (Duga plaža) u Grčkoj zauzima drugo mjesto na popisu najplavijih mora, s tek 13,6 točaka udaljenosti od YInMn Blue, zatim slijedi Kassiopi u Grčkoj na trećem mjestu s tek 14,1 točkom udaljenosti. Prate ih Plage de la Vernette u Francuskoj i plaža Kaputas u Turskoj.