MOŽE SE!

Šokantno otkriće o tome kako produljiti mladost

17.09.2013 u 11:55

Bionic
Reading

Zdrava prehrana, redovita tjelovježba i reduciranje stresa elementi su koji zaista produljuju život - dokazano!

Zdrav stil života može učiniti puno više od pukog usporavanja procesa starenja. Takav način života zapravo može okrenuti proces u potpunosti na drugu stranu i pomladiti vas!

Znanstvenici tvrde da metode poput redovite tjelovježbe, prehrane koja se temelji na voću i povrću te prakticiranja tehnika koje smanjuju stres mogu produljiti životni vijek stanica u ljudskom tijelu.

U najnovijem istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu The Lancet Oncology, znanstvenici su proučavali na koji način zdrav životni stil utječe na DNK čovjeka, a posebno na proces starenja. Iako se očekivalo da će učinak biti pozitivan, ipak su ostali šokirani rezultatima.

Naime uočeno je da se DNK sastavnica popularnog naziva 'kromosomski sat' smanjuje s godinama. Taj proces je povezan i s većim rizikom od rane smrti, ali i sa stanjima poput srčanih bolesti, karcinoma, dijabetesa… No zdrav način života ne samo da usporava smanjenje 'kromosomskog sata', nego potiče njegov rast, što dovodi do pomlađivanja!

Znanstvenici smatraju kako je ovo iznimno važna poruka svim ljudima na svijetu i apel svima da unesu zdrave promjene u život. 'Zdrav životni stil ne samo da produljuje životni vijek, nego smanjuje rizik od raznih ozbiljnih bolesti i prerane smrti. Geni nose određene predispozicije, ali oni nisu naša sudbina te imamo itekako velik utjecaj na naš život', naglasio je profesor Dean Ornish s Preventive Medicine Research Instituta.