MOĆAN KORIJEN

Sok od cikle snižava visoki krvni tlak

16.04.2013 u 09:28

Bionic
Reading

Pijete li redovito sok od cikle, možete smanjiti krvni tlak, tvrde znanstvenici te objašnjavaju da je ključ u visokoj koncentraciji nitrata

Nova je studija utvrdila da samo jedna čaša soka od cikle pomaže osobama s visokim krvnim tlakom da ga smanje za 7 posto, a ispitivanja ukazuju da je taj učinak rezultat visoke razine nitrata u cikli.

Visoke koncentracije nitrata također se nalaze u celeru, kupusu i drugom lisnatom zelenom povrću poput špinata. Konzumacija namirnica bogatih nitratima izaziva niz kemijskih reakcija u krvi, što povećava opskrbu kisikom.

Sok od cikle korišten u studiji imao je oko 0,2 grama nitrata, što je razina koja se može pronaći u velikoj zdjeli zelene salate ili dvije cikle.

Amrita Ahluwalia, autorica studije i profesorica vaskularne farmakologije u Londonu, kaže da su bili iznenađeni time koliko mala koncentracija nitrata daje velik učinak.

'Povećanje unosa povrća s visokim sadržajem nitrata, poput zelenog lisnatog povrća ili cikle, pomaže zdravlju kardiovaskularnog sustava', izjavila je.

Promjene u načinu života, poput smanjenja soli i alkohola te redovitog vježbanja, pomažu da se krvni tlak drži pod kontrolom. Prethodna su istraživanja pokazala da cikla povećava izdržljivost, a također potiče prokrvljenost vitalnih dijelova mozga, piše Daily Mail.