STEREOTIPI

Smiju li dečki izražavati osjećaje

21.04.2009 u 09:25

Bionic
Reading

Je li u redu da dečki plaču u javnosti? Odbiju 'brijanje' s nekom curom? Ili se jednostavno ne žele tući? Mnogi će, dakako, odgovoriti 'da', međutim, kad se stvarno suoče s time, stvar postaje bitno drukčija

Tada nerijetko dečke koji plaču nazivamo 'plačljivcima' i 'maminim sinovima', oni koji odbiju nabacivanje neke cure odmah su 'homići', a ne žele li se tući, 'premekani su' i 'šonje'. Željeli mi to priznati ili ne, tradicija u svemu igra veliku ulogu i tradicionalno muško treba biti grubo i prepuno testosterona.

Tradicionalno mišljenje o današnjim momcima je da su jako agresivni, ne pokazuju emocije, tvrdi su i u svako doba dana spremni na tuču, ali i na ponuđeni seks.

Naravno, sasvim je OK pokazati zube kada je to potrebno, no problem nastaje kad se osjećaš defektno ili nenormalno ako zaplačeš ili se preplašiš. Tada stereotipi koji te okružuju mogu zadati jak udarac tvojoj osobnosti i samopouzdanju.

Svi smo ljudi

Psiholozi smatraju da se nitko ne bi trebao sustezati od pokazivanja osjećaja. Ako se dulje vrijeme to čini, sve emocije se pretaču u bijes i gnjev, što nikako nije dobro.

Šesnaestogodišnji Kristijan kaže: 'Ne plačem pred drugima jer bih tako pokazao da sam mala beba i čudak!'

Mnogi tinejdžeri misle isto te smatraju da svoje osjećaje trebaju sakrivati od drugih, odnosno moraju imati dva lica – jedno koje pokažu kada ostanu sami u svojoj sobi, a drugo, čvrsto i 'muško', koje pokazuju pred drugima.

Kad je Kevin raskinuo s djevojkom, osjećao se jako tužno i želio je s nekim popričati o tome, tražio je rame za plakanje. Na kraju su ga prijatelji zezali da je previše osjećajan. 'Samo sam želio s njima popričati, ali oni su mi se smijali. Nije im bilo jasno da ja zaista patim!' kaže Kevin. Na kraju priznaje da se zbog njihovog ponašanja upitao je li normalan zato što osjeća tugu i bol.

Seksi igrice

Kod nas je, nažalost, još uvijek uvriježeno mišljenje da je dečko veći frajer i kuler ako je bio s više djevojaka. Mnogi budu s djevojkom koja im se i ne sviđa previše samo zato da bi impresionirali prijatelje i mogli reći da su bili s većim brojem djevojaka.

Treba znati da je seks uključuje dobru komunikaciju, razumijevanje, toleranciju, poštovanje, a nije čisto fizička stvar. Tek ako ovako počneš gledati na seks, ali i sve ono prije samog seksualnog odnosa (ljubljenje, maženje), moći ćeš u tome zaista uživati i voljeti to. Dakle, sasvim je OK reći 'ne' premda si muško.

Započni revoluciju!

Zamisao o pravom, grubom, agresivnom muškarcu ne samo da je nerealistična, već je i posve nezdrava, smatraju psiholozi. Skrivanje osjećaja ispod maske koju nosiš zapravo dovodi do toga da se ne učiš s njima nositi, što nije dobro za razvoj tvoje osobnosti. Psiholozi ovo nazivaju razvojem nove muškosti, dakle generacije mladića koji s ponosom pokazuju svoje osjećaje i znaju reći 'ne' bezrazložnoj i prije svega djetinjastoj agresivnosti, ali i neželjenom seksu. Naime, svjedoci smo sve češćeg nasilja u obitelji, prvenstveno muške agresivnosti prema slabijem spolu, a nije teško zaključiti da agresivnost u starijoj dobi svoje korijene vuče iz mladalačkih dana. Zato je važno što prije naučiti se nositi s osjećajima i pokazati ih na pravi način.