CHRIS WILLIAMS

Slavni američki chef oduševljen Dolcem i samoniklom biljkom

03.06.2015 u 13:19

Bionic
Reading

Poznati američki chef Chris Williams kuhao je za posjetitelje festivala Route 66 održanog u Zagrebu, a zatim je posjetio i Dubrovnik koji ga je oborio s nogu

Chris nam je otkrio kako o Hrvatskoj nije znao previše prije dolaska na festival, ali mu se jako svidjelo to što su ljudi prepuni entuzijazma. Williams je inače vrhunski kuhar koji ima poznati restoran Lucille's Diner u Teksasu, a proglašen je jednim od 25 najboljih restorana u cijelom SAD-u.

Drago mu je da se posjetiteljima festivala svidjela njegova kuhinja, posebno njegov slavni način pripreme rebarca: 'Recept za svoj umakza roštilj (barbecue sauce) podijelio sam valjda sto puta. Čini mi se da su svi uživali i dobro se zabavili.'

U Hrvatskoj mu se pak najviše svidjela mediteranska prehrana, posebno riba i morski plodovi te jednostavan, a fantastičan način njihove pripreme.

'Sviđaju mi se sastojci u jelima, od divljih šparoga do rikole, ljutike ili češnjaka. Za razliku od SAD-a ovdje su namirnice svježe, što je najvažnije, a ondje je sve samo masovna proizvodnja. Chef u Dubrovniku mi je dao kilogram motara. Imamo nešto slično kod kuće, čišćeg okusa i manje slano. Hrana poput ove samonikle biljke, koje ima posvuda uz more, jedno mi je od omiljenih iskustava u Hrvatskoj', naglasio je Williams te pohvalio glavnu zagrebačku tržnicu Dolac na kojoj je također probao razne namirnice od šumskih jagoda do blitve te se oduševio kvalitetom.


Na pitanje koje mu se strane kuhinje najviše sviđaju, rekao nam je kako je Hrvatska sigurno visoko na listi upravo zbog svježih namirnica. Ipak, kaže da je najbolja jela u životu probao u Portu u Portugalu, gdje se također hrana priprema na sličan način, s isključivo svježim namirnicama. Najviše mu se dopala svježa riba na gradele uz samo malo češnjaka, peršina i maslinova ulja.

Nakon što je u Zagrebu kuhao za posjetitelje festivala Route 66, američki je chef posjetio i Dubrovnik koji ga je oborio s nogu.

Wiliams Dubrovnik smatra nestvarno lijepim: 'Nisam znao što očekivati. Svi su mi, od Frankfurta do Zagreba, govorili da moram otići u Dubrovnik. Nadmašio je sva moja očekivanja i nema riječi kojima bih ga opisao. Nikada nisam doživio nešto slično.'