BOŽIĆNI RECEPT

Slasna purica s mlincima i roladom od kruha

23.12.2015 u 08:52

Bionic
Reading

Što je blagdanski stol na Božić bez pečene purice. Možda vas plaši kako napraviti ukusnu pečenu puricu u komadu, a k tome i domaće mlince, ali s ovim receptom nećete pogriješiti

Purica s mlincima tradicionalno je božićno jelo diljem Hrvatske, a ukusan recept kojim ćete sami napraviti odlične mlince ili roladu od kruha preporučila nam je glavna šefica kuhinje u hotelu Esplanade Ana Grgić

Purica:

1 purica (oko 3,5 kg)
sol
2 dl vode
20 dag mrkve
10 dag celera
10 dag luka
1 dl ulja
alu-folija

Puricu utrljati solju, lim za pečenje (treba dublji lim jer purica pusti dosta soka) premazati uljem i u njega staviti puricu. Puricu preliti s još malo ulja, dodati očišćeno i narezano povrće, dodati vode u lim i prekriti papirom za pečenje.
Pećnicu ugrijati na 200 stupnjeva. Staviti puricu i peći oko 30 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 2,5 sata. Nakon toga skinuti papir i peći još malo dok ne dobije lijepu boju. Izvadite puricu na veliku dasku i škarama za meso narežite na komade.

Rolada od kruha:

7-8 žemlji
1 glavica nasjeckanog luka
1 žlica sitno sjeckanoga peršinovog lišća
2 jaja
pola litre mlijeka
malo soli

Žemlje ili kruh narežite na kockice, zalijte mlijekom i ostavite da se mlijeko upije. Dodajte peršin, jaja, sol i luk koji ste prethodno pirjali. Sve zamijesite i oblikujte rolade koje stavite u čistu kuhinjsku krpu, dobro zavežite (ili stavite u namašćenu aluminijsku foliju), te kuhajte u kipućoj slanoj vodi oko 20 minuta.

U smjesu možete dodati i 10 dekagrama sitno sjeckane prepržene pancete.

Mlinci:
1 kg oštrog brašna
2 jaja
1 žličica ulja
mlaka voda
malo soli

Dobro umijesite sve sastojke i ostavite smjesu da odstoji (u foliji ili najlon vrećici) barem pola sata. Odvojite u nekoliko hrpica, tanko razvaljajte svaku (1 mm) i stavite peći na okrenuti suhi pleh. Dobro ih ispecite, dok na mjestima ne postanu smećkasti, oko 7 minuta. Zamotajte ih u krpu i pustite da se ohlade. Mlinci mogu stajati neko vrijeme.

Pečene mlince spremite tako da ih malo razlomite na veće komade, pofurite (potopite u kipuću posoljenu vodu), poklopite i ostavite stajati najdulje četiri minute (bez daljnjeg kuhanja). Zatim ih dobro ocijedite i poslužite prelivene toplim umakom od pečenja. Možete ih takve zapeći u pećnici još minutu, dvije.

A ako nemate vremena za kuhanje...

U slučaju da ne stignete pripremiti božićni ručak, hotel Esplanada ima rješenje. Na vaš poziv iskusni tim kuhara pripremit će savršenu pečenu puricu koja će uz pečeni krumpir, mlince i povrće biti dostavljena na kućna vrata, topla i spremna za posluživanje. Cijena iznosi 430 kuna.