SVE ZA SIGURNOST

Skener na aerodromu otkriva gola tijela putnika

13.10.2009 u 11:47

Bionic
Reading

Na britanskom aerodromu Manchester danas je predstavljen suvremeni skener s rendgenskim zrakama koji proizvodi 'gole' slike putnika. On trenutno otkriva nosi li putnik skriveno oružje ili eksploziv

Osim nedozvoljenih stvari, rendgen otkriva i povećanje grudi, umjetne ekstremitete, pirsing i jasno ocrtavanje privatnih dijelova tijela.

Međutim, strahuje se da suvremeni ljudski skener nazvan Rapiscan Secure 1000, nije sto posto siguran za žene u ranom stadiju trudnoće te za djecu. Postoji vrlo velika vjerojatnost i da njime neće biti zadovoljni ni ostali putnici kojima će se jasno vidjeti golo tijelo.

Putnici mogu odbiti prolazak kroz pomalo neugodni skener, a oni koji to učine, proći će tradicionalni način pregledavanja prtljage i njih samih.

Šefovi aerodroma uvjeravaju ljude da crno-bijele slike golih ljudi nisu tako strašne te da će ih vidjeti samo jedan službenik prije nego što ih obriše.

Skener funkcionira na način da projicira elektromagnetske valove na putnike dok stoje u određenom prostoru te stvara trodimenzionalnu golu sliku čovjeka. Ta slika šalje se kompjutorskom sustavu tako da je može vidjeti sigurnosno osoblje.

Neki liječnici smatraju kako ovo nije dobar način kontrole putnika jer ugrožava zdravlje. Smatraju, naime, da su na taj način putnici izloženi prevelikoj dozi zračenja.