VRIJEME OVULACIJE

Simptomi koji otkrivaju kada su žene najplodnije

10.01.2014 u 07:55

Bionic
Reading

Za vrijeme ovulacije nastupaju velike hormonalne promjene koje uzrokuju i mnogo tjelesnih simptoma. Obraćajući pažnju na svoje tijelo, lako možete otkriti kada ste u najplodnijem razdoblju

Ako otkrijete način 'čitanja' tijela i kako prepoznavati prirodne signale, moći ćete preskočiti komplicirane i skupe metode za predviđanje ovulacije, piše justmommies.com. Evo nekoliko jasnih simptoma koji otkrivaju kada ovulirate.

Cervikalna sluz nalik sirovom bjelanjku
Žensko tijelo priprema se za ovulaciju pojačanom proizvodnjom cervikalne sluzi koja je idealna za prenošenje sperme. Prije ovulacije cervikalna sluz ljepljiva je i gusta. Ova vrsta sluzi 'neprijatelj' je sperme jer sperma vrlo lako 'zapne' u toj gustoj tekućini i ne može stići do jajne stanice. Cervikalna sluz nalik bjelanjku tanka je, rastezljiva te pomaže spermi da klizi niz rodnicu gdje dočekuje jajnu stanicu. Znanstvenici su ustvrdili kako je upravo takva sluz najbolji pokazatelj visoke plodnosti. Prema istraživanju Sveučilišta u Sjevernoj Karolini, parovi koji imaju seksualne odnose u vrijeme kada je cervikalna sluz nalik bjelanjku vjerojatno će začeti dijete.

Pojačan osjećaj vlažnosti
Ne samo da cervikalna sluz približavanjem ovulacije postaje tanja i rastezljivija, već postaje i obilnija. Premda žena teško može sama odrediti je li se cervikalna sluz promijenila u onu 'plodnu', no ono što svakako može učiniti je promatrati vlastito tijelo i kako se ono osjeća. Kada nastupe plodni dani, žena će 'tamo dolje' osjećati veću vlažnost te veću dozu sluzi za vrijeme seksa. Međutim, ta sluz prilično se razlikuje od klasične vlažnosti koja se javlja prilikom uzbuđenja. Naime, za vrijeme ovulacije osjeća se vlažnije 'tamo dolje' tijekom cijelog dana, a ne samo za vrijeme seksa.

Osjetljivost grudi
Odmah nakon ovulacije raste razina progresterona. Ako biste održavali grafikon plodnosti, lako ćete primijetiti kako progesteron uzrokuje blag porast temperature netom nakon ovulacije. Upravo to povećanje progresterona moglo bi biti odgovorno za pojačanu osjetljivost grudi za vrijeme plodnih dana. Tako neke žene u vrijeme ovulacije primjećuju pojačanu osjetljivost u grudima, nalik onoj u predmenstrualnom razdoblju. Druge žene tu promjenu ne uočavaju sve dok ne ovuliraju. U svakom slučaju, ako osjetite pojačanu osjetljivost grudi, postoje velike šanse da upravo ovulirate ili ste nedavno ovulirali.

231727,222557,184363,174394

Cerviks je visoko te mekan i otvoren

Položaj vrata maternice može otkriti jeste li u plodnom razdoblju. Odmah nakon mjesečnice cerviks je nizak, tvrd i zatvoren. Kako se ovulacija približava, tako se cerviks premješta na višu poziciju te je na dodir mek i otvoreniji. Stanje cerviksa lako možete provjeriti i sami, no bitno je imati čiste ruke. Položiti jednu nogu na stolac ili rube kade i zatim ispipajte grlić. Ako je na dodir mekan i donekle otvoren, to je pokazatelj najveće plodnosti. Cervikalna je sluz tada prozirna, staklasta i rastezljiva, odnosno poput vode.

Povećana želja za seksom
Ako osjećate povećanu želju za seksom, upravo bi to mogao biti jasan znak da ovulirate. Naime, žene upravo u vrijeme ovulacije osjećaju povećan seksualni nagon. Prema riječima stručnjaka, neposredno prije ovulacije pojačava se izlučivanje hormona LH, a time i jača želja za seksom.

Mrlje (spotting)
Jeste li primijetili svijetlocrvene mrljice tijekom sredine ovulacije? Nerijetko žene pomisle da su mrlje zaostala krv od menstruacije, no ako se to dogodi u sredini ciklusa, vjerojatno se radi o ovulaciji. Mrlje se ponekad javljaju kada se jajna stanica rasprsne kroz folikul tijekom ovulacije. Također se može dogoditi i neposredno prije ili poslije ovulacije, kao rezultat hormonalne promjene.

Grčevi ili bol na jednoj strani
Oko 20 posto žena primjećuje bol tijekom ovulacije. Ta bol, nazvana mittleschmerz (njemački 'srednja bol') javlja se u sredini ciklusa, a vjerojatno je izaziva rasprsnuće jajne stanice iz folikula. Grčevi se također mogu javiti kao posljedica putovanja jajne stanica kroz jajovod do maternice. Obično se ta bol ili grčevi osjećaju samo s jedne strane, a to se može dogoditi prije, za vrijeme ili odmah nakon ovulacije. Točno vrijeme ovulacije teško je odrediti prema ovome simptomu, no ako primijetite ovu vrstu bolova, to može značiti da ste blizu ovulacije te vrlo plodni.

Napuhnutost
Primijetili ste kako vas odjeća steže te vam je područje abdomena jače napuhnuto? Upravo to može uzrokovati ovulacija. Naime, u vrijeme ovulacije možete osjetiti laganu napuhnutost, vrlo sličnu onoj napuhnutosti u vrijeme mjesečnice. Promjena hormona koja se događa za vrijeme ovulacija najčešći je uzrok te nadutosti.

Blaga mučnina
Mnoge žene imaju problema s mučninom neposredno prije početka mjesečnice, a vrlo je često krivo protumačena kao jutarnja mučnina. Razlog tomu je to što isti hormoni koji uzrokuju jutarnju mučninu tijekom trudnoće uzrokuju i mučninu te druge simptome PMS-a.

Glavobolja ili migrena
Čak 20 posto žena pato od menstrualnih migrena, a ako patite od glavobolja ili migrena u vrijeme menstruacije, postoji velika šansa da iste simptome osjećate i u vrijeme ovulacije. Znanstvenici vjeruju kako upravo hormoni izazivaju te glavobolje.