crne haljiine

Simbol visokog stila: Slavne ljepotice ne odvajaju se od ovih jednostavnih haljina

14.06.2024 u 11:17

Bionic
Reading

Još 1920-ih Coco Chanel prepoznala je potencijal maksi crnih haljina, a slavni dizajneri sada su ga u potpunosti iskoristili te na revijama prikazali zadivljujuće modele

Klasična crna haljina jedna je od neophodnih osnova u garedorbi svake modne zaljubljenice. Dobro je poznato da je najslavnija ona u mini kroju, ali ove sezone mogla bi pasti u drugi plan jer nam se sprema prava dominacija ovih elegantnih haljina u maksi dužini.

Slavna Coco Chanel krajem 1920-ih osmislila je crnu haljinu upravo u maksi kroju, kao simbol glamura i visokog stila te oličenje elegancije prikladno svakoj dobi. Njenu slavu kroz godine je širio i Christian Dior, koji ju je odavno opisao kao 'esencijalni' komad garderobe, a vidjeli smo i je u brojnim filmovima.

Pogledajte najljepše vjenčanice slavnih ljepotica Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Nosila ju je Audrey Hepburn (Givenchy) u kultnom filmu 'Doručak kod Tiffanyja', Mireille Darc (Guy Laroche) u njoj je blistala u filmu 'Plavi agent s jednom crnom cipelom', a Catherine Deneuve (Yves Saint Laurent) proslavila ju je u 'Ljepotici dana'.

Iako nikad nije izašla iz mode, činjenica jest da se ove sezone vraća kao posebno poželjan komad. Za to je najzaslužniji Jacquemus, na čijoj smo nedavnoj modnoj reviji vidjeli nekoliko modernih crnih haljina, a u sličnim komadima blistale su slavne ljepotice na pratećim zabavama na Capriju.

Posebno se istaknula manekenka Laetitia Casta, blistajući na Jacquemusovom kruzeru u maksi crnoj haljini zavodljivo dubokog izreza, tankih naramenica i elegantnoh poveza ispod prsa.

I druge slavne modne kuće odlučile su ove sezone posvetiti više pozornosti ovom jednostavnom i uvijek pogođenom modnom komadu, ali su nam i dale odlične prijedloge za njihovo stiliziranje.

Versace dizajnirao divnu crnu haljinu bočnog proreza i zlatne unutrašnjosti te ju uskladio s ženstvenim cipelama na petu s dodatkom romantične mašne, Givenchy se odlučio za hrabar proziran dizajn u spoju s crnim lakiranim salonkama, a Valentino je osmislio spektakularan model brojnih proreza usklađenih s minimalističkim sandalama.

Dugačkoj crnoj haljini vratio se i slavni dizajner Olivier Rousteing koji za kolekciju proljeće-ljeto 2024. Balmaina dizajniao komad obogaćen zlatnim detaljima i zelenim cipelama, a nešto slično predstavio je i Blumarine.

U ovakvim haljinama viđali smo i modne ikone poput Zendaye i Belle Hadid pa nema sumnje da govorimo o velikom ljetnom trendu kojem se najviše raduju zaljubljenice u minimalizam i eleganciju.

  • +2
Crne haljine Izvor: Profimedia / Autor: Showbit.com / ShowBit / Profimedia