JEFTINI BEAUTY TRETMANI

Šest kozmetičkih tajni koje možete ukrasti od bake

22.09.2011 u 10:28

Bionic
Reading

Krastavci i sirovi krumpir sjajni su za natečene oči, s vazelinom ćete imati ruke kao beba, kupajte se u kupki od gorke soli, spavajte na satenu, a kosu tretirajte bademovim uljem za fantastičan sjaj. Budite njegovani i trošite malo

Moderne žene imaju na raspolaganju cijeli arsenal proizvoda za uljepšavanje, no naše su bake također nekad izgledale prekrasno – s puno manje kozmetičkih saveznika pri ruci. Njihovi savjeti, recepti i trikovi jeftini su i kreativni, a

ponekad daju fantastične rezultate. Huffington Post u rubrici ljepote popisao je tretmane za kosu i kožu koje biste mogli posuditi od svoje bake. Naravno, i poneki savjet koji treba zauvijek zatvoriti u bakinu škrinjicu.

Povrće na koži
Krastavci na očima samo su jedan od načina da iskoristite svježe povrće. 'Moje slavne klijentice rado koriste sirovi krumpir koji narezan na ploške drže ispod očiju kako bi smanjile otečenost, tamne podočnjake i crvenilo', kaže Deborah Burnes, vlasnica kozmetičke tvrtke Sumbody koja savjetuje da ostavite ploške sirova krumpira ispod očiju pet minuta, a za im ih zamijenite svježim komadima.

'Druga je sjajna star stvar voda od kupusa. Naše bake nikada nisu bacale vodu u kojoj se kuhao kupus ili kelj. Ohladite ga, ulijte u bocu s raspršivačem, čuvajte u hladnjaku i koristite kao tonik za lice', kaže Burnes. Isprobajte isto s vodom u kojoj ste kuhali špinat, blitvu ili brokulu.

Svilene ili satenske jastučnice
'Ovo je jedna od onih stvari koja se prenosi s generacije na generaciju. Saten je nježniji i mekši od obične pamučne jastučnice, tako da će vam lice biti manje naborano i ocrtano brazdama nakon spavanja na satenu', savjetuje vizažistica slavnih Mally Roncal.

'Ne postoji studija koja bi dokazala pouzdanost ove teorije, ali ona ima smisla', potvrđuje dr. Jeffrey Dover, profesor dermatologije na Yaleu. Dover kaže da to pogotovo koristi ako često imate bore od spavanja koje su drukčije od ostalih tipova bora. Pitajte svog dermatologa koju vrstu bora imate na svom licu.

Gorka sol
Gorka sol koja se može nabaviti u ljekarnama, a zapravo je običan magnezijev sulfat često se koristila razrijeđena u vodi da bi se osušile akne. Mnogi se kunu u relaksirajući učinak kupke od gorke ili soli Epsom kojoj je dodano par kapljica lavandina ili nekog drugog eteričnog ulja. Ta kupka, navodno, opušta mišiće i čisti organizam tako što potiče pojačano znojenje. 'Koristim gorku sol da opustim umorna stopala', kaže Gretta Monahan, vlasnica kozmetičkog salona Grettastyle u New Yorku. Upozorenje: gorka sol dobra je za osjetljivu kožu s aknama, ali nije dobra za suhu kožu', kaže Dover.

Krastavci na očima samo su jedan od načina da iskoristite svježe povrće
Ukosnice
'Moja je baka stalno koristila obične špangice da bi imala uredne uvojke. Njezinu tehniku još uvijek koristim', kaže Monahan.

Vazelin
'Vazelin je najbolje sredstvo za ovlaživanje kože', kaže Dover. 'Da su moji roditelji imali vazelin na rukama prije nego što su išli spavati, njihove bi ruke izgledale puno mlađe.' Ako se bojite da ćete zaprljati posteljinu, stavite nakon nanošenja vazelina jeftine pamučne rukavice koje možete nabaviti u ljekarnama. 'Tako ćete se ujutro probuditi s rukama mekim poput bebine kože', kaže Roncal. 'Vazelin je najjeftiniji i najbolji način da se riješite žuljeva i grube kože na stopalima', kaže Monahan.

Ulje u kosi
'Ništa vam neće dati takav sjaj kosi kao bademovo ili kokosovo ulje', kaže Monahan. 'A ulje za bebe je još najbolji način da skinete šminku s lica.'
'Pokušajte i tretman s ricinusovim uljem', savjetuje Burnes. 'Nije zabavno ako ga stavite na kožu, ali ga možete razrijediti drugim uljem, pa tako dobiti sjajnu njegu.'

Nemojte koristiti proizvode na bazi alkohola
'Alkohol isušuje kožu', kaže Dover. 'Naše su bake puno koristile hidrogen peroksid, ali ga nije dobro previše koristiti.'