PUTOPIS ČITATELJA

Sejšeli - biseri Indijskog oceana

04.03.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Sejšele čini skupina od 115 otoka u Indijskom oceanu, sjeveroistočno od Madagaskara, s ukupnom površinom od 270 km2. Najveći otok je Mahe, s glavnim gradom Victoriom, koji je ujedno i najmanji glavni grad na svijetu. Krasi ga Clock Tower, minijatura londonskog Big Bena, budući da su Sejšeli nekada bili engleska kolonija. Kroz povijest su ih kolonizirali i Francuzi, a nezavisnost su stekli tek 1976. godine

Ukupan broj stanovnika je 82.000, to su Kreolci, pretežno crnci, potomci bivših robova koje su u povijesti koloni (Englezi i Francuzi) doveli na ove otoke. Stoga su službeni jezici engleski, francuski i kreolski, dijalekt nastao iz francuskog jezika.
Temperatura je na Sejšelima kroz cijelu godinu od 27 do 31 stupnja Celzija, a večernje temperature nikada ne padaju ispod 24 stupnja.

Za razliku od ostalih otoka u Indijskom oceanu, Sejšeli se nalaze izvan zone ciklona. Međutim, od studenog do veljače traje sezona obilnijih kiša, a od svibnja do rujna sezona jugoistočnih vjetrova. Ovo je razdoblje idealno za surfere i jedriličare.

Plaže su im jednostavno predivne i neobične

Kao glavne destinacije boravka odabrali smo otoke Praslin i La Digue, koje osim kataloga i lokalno stanovništvo smatra najboljima. I mogli smo primijetili zašto. Granitne stijene koje jednu plažu odvajaju od druge čineći tako mnogobrojne uvale (anse) zaista su umjetnička djela. Najpoznatije su na otoku Praslinu plaža Anse Lazio, po mnogima najljepša plaža svijeta, a na otoku La Digue Anse Source d'Argent, najfotografiranija plaža na svijetu, na kojoj su snimane mnoge reklame za alkoholna pića i krema za sunčanje. Kako bi se pristupilo toj plaži, plaća se ulaz (četiri eura) u Union Estate, kompleks koji sadržava plantažu vanilije, 'tvornicu' kokosovog ulja - vol koji vrteći se u krug od 30 kilograma kokosa proizvede deset litara ulja.

Mene osobno posebno se dojmila popularna plaža Anse Georgette, za koju se ne plaća ulaz, ali se posjet istoj mora na vrijeme najaviti recepciji hotela Lemuria resort jer je broj posjetitelja na dan limitiran, budući da se do plaže dolazi uz golf-terene luksuznog navedenog hotela, gdje najjeftinije noćenje s doručkom stoji oko 300 eura po osobi. Na Praslinu smo posjetili i prodavaonicu autohtonih crnih perli, u kojoj se iste i obrađuju. Ima ih u nijansama od svijetlosive do crne boje, a cijene prstenja s jednom takvom perlom kreću se od 700 do 1500 eura, a da ne govorimo o naušnicama i ogrlicama.

Među najljepšim uspomenama zasigurno je cjelodnevni izlet brodom na tri otoka. Cuisine – otok ptica, na kojemu živi velik broj endemičnih vrsta koje nemaju prirodnih neprijatelja te svoja gnijezda osim na stablima izgrađuju i na tlu! Radi se o omiljenom odredištu promatrača ptica.

Na istom otočiću upoznali smo i njegova najstarijega stanovnika, 151-godišnju kornjaču Georgea, koji se sa svojih 200-tinjak kilograma lijeno šeće po otoku u iščekivanju turista kojima pruža svoj dugački vrat te uživa u maženju kao pravi kućni ljubimac! Na istome otoku ima još 11 kornjača, a 'službeni' otok kornjača je sljedeći koji smo posjetili, Curieuse, gdje nam je dobrodošlicu na plaži iskazala kornjača čak nešto veća od Georgea, ali smo je zaboravili pitati kako se zove. Tog se dana izlet završio snorkellingom u blizini otočića St. Pierre, gdje smo imali priliku vidjeti zaista svakakve ribice: minijaturne električno plave afričke ciklide, ribe klaunove, ribe papagaje i još štošta šarenog, a u plićacima raznoraznih plaža vidjeli smo i raže, morsku kornjaču i razne plosnate i duguljaste vrste riba i prekrasnih koralja raznoraznih oblika i boja.

No osim kornjača i granitnih stijena, zaštitni znak Sejšela je coco de mer, ogroman plod palme čije je latinsko ime Lodoicea maldivica, jer je prema legendi plod putem mora u povijesti s Maldiva doplovio do Sejšela, gdje se rasprostranio i danas prirodno raste samo na otoku Praslinu te na već spomenutom otoku Curieuseu.


Plodovi palmi podsjećaju na genitalije
Najveći broj palmi coco de mer raste u nacionalnom parku Vallee de Mei, gdje se ulaz plaća 15 eura po osobi, ali se zaista radi o posjetu koji se na Sejšelima ne smije izostaviti. Po slikama je vidljivo zašto je taj plod toliko poseban – muški i ženski plodovi zaista podsjećaju na muške i ženske spolne organe, pa ga s razlogom zovu plodom Adama i Eve. Palma može doživjeti i više od 800 godina. Danas su palme i njeni plodovi zaštićena vrsta, ako se pokuša prenijeti plod bez certifikata, odlazak u zatvor je garantiran! Vlada dozvoljava berbu 3.000 plodova godišnje, koji se onda prodaju po jako visokim cijenama (nekoliko stotina eura). Postoji samo oko 4.000 palmi coco de mer i danas su pod zaštitom UNESCO-a.

Na otoku La Digue, površine 4 km x 5 km, dva su glavna prijevozna sredstva: prvi je 'taksi', u kojem opet glavnu ulogu ima vol – on vuče i više od 10 putnika odjednom, pa smo ga mi odlučili poštedjeti i ipak odabrali drugo prijevozno sredstvo: bicikl, te smo u posljednjih tjedan dana taj otočić pregledali uzduž i poprijeko, popeli se na najviši vrh, Nid Aigle koji doseže 333 metara i usput vidjeli još desetak kornjača koje lokalno stanovništvo drži u svojim vrtovima kao ljubimce, upravo kao što to mi činimo s psima i mačkama. Pasa i mačaka ima i na Sejšelima i često bi se odjednom neki od njih pojavili pored nas na plaži, nekad bi jednostavno potražili malo hlada ispod naše ležaljke, a jednom nam je crni mačak oteo tek kupljeni kokosov orah koji smo na trenutak spustili na ručnik. Tako smo mi podijelili jednu polovicu, a drugu ostavili mačku – pravi mali piknik u neočekivanom društvu!

Sličnih anegdota ima mnogo, previše da bi se ovdje sažele, ali one će nam ostati u sjećanju za cijeli život, jer je takva ljepota zaista rijetka - priroda je na Sejšelima zaista dala najbolje od sebe!