ČITAJTE ETIKETE!

Sastojci u kremama koje ne smijete kombinirati

20.09.2014 u 08:18

Bionic
Reading

Većina žena svakodnevno koristi različite proizvode za njegu kože, no ako ne dođe do iritacije, uglavnom se malo tko zamara time koliko su određeni sastojci u tim proizvodima međusobno kompatibilni

Ako još uvijek na lice ne stavljate hidratantnu kremu, hranjivi serum i kremu sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili višim, bilo bi krajnje vrijeme da počnete. Naime, dermatolozi kažu da se na taj način najbolje zadržavaju aktivni sastojci pa se izvlači maksimum iz svakog proizvoda koji koristite.

No prije nego što krenete kombinirati razne proizvode na svom licu, bilo bi dobro da obratite pažnju na njihove sastojke, jer neki od njih se i ne slažu baš najbolje.

Evo što nikako ne smijete kombinirati

Retinol i alfa hidroksi kiseline (AHA) poput glycola i mliječne kiseline. Ova je kombinacija siguran recept za pojavu crvenila na koži i iritacije, rekla je dermatologinja Ranella Hirsch za Allure. No ako ste se već zeznuli i nanijeli kreme s ovim sastojcima, najbrže ćete smiriti kožu ako popijete antiupalni lijek poput aspirina, lice dobro isperete vodom i nanesete kremu koja ublažava crvenilo i iritacije na koži.

Limunska kiselina ne bi se smjela kombinirati s drugim sastojcima. Poznato je da limunska kiselina ima široku upotrebu u prehrambenoj industriji, no malo je manje poznato da se nalazi i u većini hidratantnih krema. Problem nastaje kad nakon hidratantne kreme, u kojoj je jedan od sastojaka limunska kiselina, nanesete drugi proizvod pa neizbježno dolazi do iritacije.

Retinol i proizvodi za kožu sklonu aknama
. Korištenjem u isto vrijeme salicilne kiseline i retinola dolazi do isušenja kože i pojave crvenila. Miješanje benzoil peroksida s retinolom ima suprotan efekt, jer ti sastojci međusobno poništavaju djelovanje.

Vitamin C i alfa hidroksi kiseline. AHA kiseline mijenjaju pH vitamina C u dovoljnoj mjeri da ga destabiliziraju zbog čega antioksidant postaje neučinkovit. Ako na lice nanosite serum s glikolnom kiselinom, radije odaberite serume s drugačijim antioksidansima poput zelenog čaja i resveratrola.