DIVNA EMMA

Sarah Jessica Parker odabrala torbu godine - neodoljiv model koji se može nositi na više načina

02.08.2023 u 14:19

Bionic
Reading

Sarah Jessica Parker odabrala je torbu godinu – i to s potpisom javnosti nepoznate dizajnerice. Njezino ime je Maria Gabriela Duque, a zaslužna je za kreaciju torbe Emma od kože kaktusa koja je ovih dana osvojila glavnu nagradu Etsy Design Award 2023. Odabrati jedan komad među tisućama prijava nije bio mali podvig, ali u moru modnih dodataka slavnoj glumici i modnoj ikoni upravo je Emma zapela za oko

'Naginjem vintageu zbog čega mi je netko poput Marije uzbudljiv. Dizajn torbe je inovativan. Ne izgleda kao druge stvari', rekla je Sarah Jessica Parker za InStyle. Ako se itko razumije u torbe onda je to Sarah Jessica Parker koja je utjelovila najveću modnu zaljubljenicu s TV ekrana Carrie Bradshaw.

Torba Emma može se nositi kao remen, preko ramena ili s gornjom ručkom, praktična je i jako chic.

'Osjećaj bezvremenosti, taj osjećaj dugotrajne prisutnosti jako mi je važan. Boja je za mene velika zavodnica, ali volim vidjeti da se koristi na stvarno promišljen način', rekla je Parker i dodala kako ne voli vidjeti 'puno stvari' na torbama. 'Marijina torba je stvarno čista. Ona unosi boju, ali je stvarno jako promišljena. Mislim da je to impresivno'.

Maria Gabriela Duque bivša je inženjerka elektrotehnike koji je postala modna dizajnerica pa ne čudi što u svom dizajnu spaja tehničku snagu s kreativnom vizijom i održivošću.Upravo je taj jedinstven pristup pomogao Duqueu da osvoji glavnu nagradu od 25.000 dolara.

'Tehnički dijelovi koji torbu čine funkcionalnom iznimno su važni. Svatko tko prijeđe iz inženjerstva u samoukog dizajnera razumjet će stvaranje oblika, veličine i volumena. Svaku stvar radi sama, što je ogroman pothvat', kaže Parker.

Stručnjakinja za Etsy Trend Dayna Isom Johnson, koja je s Parker ocjenjivala ovogodišnju Etsy Design Awards, slaže se s glumicom. 'Ono što najviše volim kod ove torbe je to što je svestrana, od nošenja s lancem kao crossbody za noćni izlazak, pretvaranja u torbu koja se nosi na remenu da dotjerate svoje traperice ili čak samo da je nosite na zapešću, ova torba ima bezbroj mogućnosti. Osim toga, veganska koža nedvojbeno je smjer u kojem se kreće moda i ono što jako cijenim u pristupu Marije Gabriele Duque jest da radi na tome da kupci razumiju cijeli životni ciklus njezinih komada, što je trend koji nikada ne izlazi iz mode'.

Tijekom svog obrazovanja i karijere u inženjerstvu, Duque je nepersano koketirala s modom. Još kao tinejdžerica uz pomoć majke dizajnirala je svoju prvu torbu jer je htjela chic torbu u koju stanu školske knjige.

'Nisam voljela obične ruksake pa sam odlučila pokušati napraviti jednu uz pomoć mame, koja me naučila koristiti šivaći stroj', rekla je Duque. Inspiraciju za nagrađivani dizajn torbe Emma pronašla je u svojoj staroj drvenoj narukvici, dok su ostali važni elementi uključivali održive materijale i vizualne reference na svijet prirode.

Duque je uspjela kupiti samo nekoliko metara kože kaktusa u nijansi zelene koja je udovoljavala njezinim zahtjevima, ali još uvijek nije bila sasvim zadovoljna. 'Osjetila sam da zelena boja nije dovoljna sama po sebi pa sam dodala siluetu lišća. To je bila jedna od stvari za koju mi je trebalo najviše vremena da se definira', kaže dizajnerica. Unatoč tome, bila su potrebna samo dva prototipa, konstruirana u otprilike tjedan dana, prije nego što je Duque u rukama imala konačnu verziju Emme.

  • +5
Torbe za plažu Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo