PARENJE NA ANTIDEPRESIVIMA

Samo ugoda ili nešto više: Odgovor na vječno pitanje o ženskom orgazmu mogli bi dati - zečevi

01.10.2019 u 11:45

Bionic
Reading

Jedan od najvećih misterija biologije, ženski orgazam, odgovor bi konačno mogao dobiti zahvaljujući pokusu sa zečevima u kojemu je dio ženki vrhunac seksualnog zadovoljstva postigao na antidepresivima

Orgazam žena među biolozima odavno izaziva znatiželju, no dokaze da bi imao ikakvu očiglednu svrhu osim puke ugode do sada nisu pronašli. Međutim, tim znanstvenika koji je proučavao orgazam zečeva konačno je ušao u trag tim dokazima.

Znanstvenici su se pozabavili teorijom da bi orgazam žena mogao imati evolucijske korijene u refleksu povezanom s oslobađanjem jajašaca tijekom seksa, mehanizmom koji je i danas prisutan kod nekoliko životinjskih vrsta, uključujući i zečeve.

Budući da je ovulacija žena spontana, prema ovoj bi teoriji ženski orgazam mogao biti svojevrsni evolucijski mamurluk.

Stoga su skupini zečica prije seksa dali antidepresive, lijek za koji se zna da ženama smanjuje sposobnost orgazma, a eksperiment je pokazao da su te zečice tijekom seksa otpustile manje jajašaca, što podržava ideju evolucijskog mamurluka.

'Znamo da postoji refleks kod zečeva, pa smo se pitali može li to biti isti onaj refleks koji je izgubio svoju funkciju kod ljudi', rekla je koautorica studije dr. Mihaela Pavlichev, istraživačica na Sveučilištu u Cincinnatiju.

Kako bi dobili odgovor na to pitanje, tim znanstvenika podvrgnuo je 12 zečica dvotjednoj 'terapiji' fluoksetinom (Prozac), antidepresivom za kojega je poznato da smanjuje sposobnost žena za orgazam. Nakon seksa kojega su imale sa zecom Frankom, zečicama su znanstvenici prebrojali broj otpuštenih jajašaca.

Rezultati studije, objavljene u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, pokazuju da su zečice podvrgnute antidepresivima otpustile 30 posto manje jajašaca nego devet zečica koje su se parile s istim zecom Frankom, a nisu bile na Prozacu.

Daljnji eksperimenti poduprli su teoriju da lijek utječe na ovulaciju kroz mehanizam koji uključuje snošaj i djeluje na živčani sustav, a ne izravnim djelovanjem na jajnike ili nekim drugim putevima.

Znanstvenici kažu kako rezultati studije odgovaraju njihovoj teoriji po kojoj zečevi trebaju doživjeti nešto slično orgazmu kako bi došlo do hormonskog naleta i ovulacije, iako nije poznato pruža li to životinjama i seksualno zadovoljstvo.

Njihova je teorija, kako navode, potkrijepljena i ranijim otkrićem da životinje kojima su za ovulaciju potrebni naleti hormona izazvani spolnim putem, imaju klitoris, organ zaslužan za ženski orgazam čiji položaj pruža veliku vjerojatnost da će biti potican tijekom seksa.

Kako Prozac utječe na refleks kod zečeva ostalo je nejasno i Pavlichev kaže kako su potrebni dodatni eksperimenti s drugim životinjama kako bi dobili odgovor i na to pitanje.

Čak i ako je teorija točna, kaže Pavlichev, ostaje pitanje zašto je orgazam kod žena još uvijek prisutan i je li moguće da je dobio neku novu funkciju vezanu uz zdravlje žena.

'Možda orgazam žena nije samo u službi rađanja djece i više je prijateljski usredotočen na žensku seksualnost', kaže Pavlichev i dodaje kako će pitanju uloge ženskog orgazma i dalje davati veliku pažnju.

PRIMJER DRUGIMA

Ove zvijezde otvoreno su progovorile o svojoj seksualnosti

Pogledaj galeriju