SAVJETI TERAPEUTKINJE

Seksualno uzbuđenje kod muškaraca - jednom kada sve krene nizbrdo

  • 03.03.2018 u 21:29

  • Bionic
    Reading

    Tportalova blogerica, seksualna terapeutkinja Tanja Jurin, ovoga tjedna bavi se problemom s kojim se mnogi muškarci odbijaju na pravi način suočiti – nedostatkom seksualnog uzbuđenja i posljedičnim poteškoćama s postizanjem ili održavanjem erekcije

    Problem sa seksualnim uzbuđenjem kod muškaraca može se lako osjetiti, tj. vidjeti. Riječ je o problemu postizanja ili održavanja erekcije, odnosno čvrstoće penisa potrebne za seks. Brojni muškarci strahuju od tog nemilog događaja, a koliko je strah od izvedbe jak, govori nam i podatak kako se gotovo svaki peti mladić boji da će imati problema s erekcijom kod prvog seksualnog odnosa.

    Treba naglasiti kako većina muškaraca povremeno ima problem s erekcijom i to je sasvim normalno. Nerealno je očekivanje da se od trenutka postizanja erekcije čvrstoća penisa neće mijenjati. Isto tako, slabljenje erekcije dio je normalnog procesa starenja pa će erekcija koju muškarac ima s 20 godina sa starenjem biti sve slabija.

    Ključna pogreška - apstinencija

    Ako se muškarac koji tijekom seksa osjeti da mu penis postaje mekši prestraši 'da će mu pasti', 'da neće moći potrajati u seksu', 'da neće biti dovoljno muško', 'da će ga partner-ica ostaviti' ili 'da je to siguran znak da je impotentan', doći će do dodatnog smanjenja seksualnog uzbuđenja i njegovo će se negativno proročanstvo ostvariti, odnosno izgubit će erekciju. Jednom kada u potpunosti izgube erekciju, muškarci najčešće čine ključnu pogrešku, a to je da prestaju sa seksualnom aktivnosti. Kada bi nastavili s različitim drugim oblicima seksualnog ponašanja (maženje, ljubljenje, stimuliranje partnera-ice rukom, oralno zadovoljavanje), u pravilu bi se ponovno uzbudili, tj. doživjeli erekciju. To je važan način na koji si pomoći u tim trenucima, a prije eksperimentiranja za vrijeme partnerskog seksa preporučuje se osnažiti svoje spoznaje o normalno oscilirajućoj erekciji tako da se tijekom masturbiranja dva, tri puta pusti da se izgubi erekcija i potom nastavi s manualnom stimulacijom. Muškarac na taj način uči da gubitak erekcije ne znači da je ona izgubljena zauvijek.

    << Prethodni tekst Tanje Jurin>> Želite seks, uzbudite se, ali ne možete doživjeti orgazam? Ne brinite, nije sve tako crno

    Od svih seksualnih poremećaja, muškarci najčešće traže pomoć zbog ovoga jer, kako se čini, on muškarcima predstavlja značajnu frustraciju i patnju. Velik broj muškaraca pribjegava, njima naočigled, brzim rješenjima, tj. konzumiranju 'male plave tablete' i to, nažalost, nerijetko tako da ju kupuju i uzimaju bez liječničke dozvole i nadzora. Dostupnost drugih oblika pomoći (poput seksualne terapije ili savjetovanja) pomaže muškarcima da prepoznaju i osvijeste razloge pojave i održavanja problema.    

    Što uzrokuje smetnje i kako ih spriječiti?

    Uzroci erektilnih smetnji su različiti, neki su fizički, a neki psihološki. Važno je moći napraviti razliku je li nečija erekcija uzrokovana nekim tjelesnim problemom ili psihološkim čimbenicima. Ako osoba ima jutarnje erekcije, ako ima erekciju tijekom masturbiranja, ako doživljava spontane erekcije tijekom dana ili ako erekciju ima s drugim partnerom ili partnericom, možemo biti sigurni da na problem djeluju psihološki faktori. Ako su odgovori na ova pitanja negativni, tada je potrebno napraviti specijalistički pregled liječnika – najbolje urologa.

    Najčešći fizički uzroci erektilne smetnje su začepljenje krvnih žila, što dovodi i do smanjene prohodnosti arterije u penisu. Sjedilački stil života, masnoće u krvi, metabolički sindrom, pušenje cigareta, pretilost i kronična izloženost stresu najčešći su čimbenici razvoja ovih smetnji. Kako je većinu moguće ukloniti promjenom stila života, istraživanja pokazuju da oni muškarci koji prestanu pušiti, smanje tjelesnu masu, počnu više vježbati i pravilnije se hraniti te liječe tjelesne bolesti već nakon tri mjeseca mogu opaziti značajne pozitivne promjene u erektilnoj funkciji.

    Psiholoških čimbenika je mnogo, od osobnih emocionalnih problema (kao što su tjeskoba i depresivnost, strah od izvedbe tijekom seksa, strah od bliskosti), partnerskih problema (npr. loš odnos, partnerove-ičine seksualne smetnje ili tjelesne bolesti i stanja) te negativnih stavova o maskulinosti ('Pravi si muškarac ako možeš uvijek i nikada ti ne pada'). Iako rjeđe, no ne smije se zanemariti ni mogućnost da erektilna smetnja može biti odraz nekih drugih seksualnih interesa i želja, zbog čega aktualni seksualni odnosi nisu dovoljno uzbuđujući.

    Problem s erekcijom bilo fizički, a osobito psihološki, može se uspješno tretirati naročito ako su oba partnera spremna zajednički raditi na problemu. Kao i u svemu, za to je važno otvoreno komunicirati o kako lijepim i ugodnim seksualnim trenucima, tako i strahovima i problemima.

    • +9
    Tanja Jurin Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

    O autorici

    Tanja Jurin je psihologinja, docentica na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Specijalizirala je kliničku psihologiju i stekla doktorat znanosti iz kliničke psihologije. Područjem seksualnosti bavi se istraživački, edukativno i savjetodavno. Istražuje teme seksualne želje, seksualnog zadovoljstva i dobrobiti te seksualnih smetnji i poremećaja. Osmislila je i predaje kolegij Psihologija seksualnosti. Osim nastavnog i istraživačkog angažmana, educirala se iz područja seksualne terapije te se, osim savjetovanja i terapijskog rada s osobama s psihičkim smetnjama, bavi tretmanom osoba koje traže pomoć zbog seksualnih problema. Članica je Hrvatskog društva za seksualnu terapiju.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.