VAŽNE NAPOMENE

Sačuvajte vlažnost oka uz jednostavne trikove

27.05.2013 u 15:16

Bionic
Reading

Starenje, vjetar i suha klima, neredovito treptanje, ali i dugotrajno nošenje kontaktnih leća samo su neki od uzroka sindroma suhog oka

Koji simptomi prate ovu pojavu te što učiniti kako biste spriječili nastanak sindroma suhog oka? Znate li koju ulogu imaju suze kada je zdravlje očiju u pitanju te što se događa kada nisu dobre kvalitete ili kada nastupi nedovoljno lučenje suza? Sa sindromom suhog oka mnogi od vas su se već susreli, a više o simptomima, liječenju te mjerama prevencije objasnila nam je doktorica Irena Škegro, spec. oftalmolog.

'Suze nastaju u suznoj žlijezdi i poput tankog filma neprestano se prelijevaju preko očiju, vlažeći ih i štiteći od vanjskih utjecaja. One su potrebne za normalno funkcioniranje oka. Imaju ulogu podmazivanja, prehrane oka i održavanja dobrog vida jer omogućavaju da površina oka bude glatka, sjajna i prozirna', govori dr. Škegro.

Višak suza otječe suznim kanalićima u suznu vrećicu te kroz nju u nos.

Sindrom suhog oka nastaje zbog nedovoljnog lučenja suza ili suze nisu dobre kvalitete. Do te promjene može doći zbog: starenja (s godinama se produkcija suza smanjuje, na što uvelike utječu i hormoni, primjerice u menopauzi), nekih bolesti i sindroma, primjenom pojedinih lijekova, okoline (vjetar i suha klima mogu izazvati jače isparavanje suza i iako je stvaranje suza normalno, javljaju se simptomi suhog oka). Neredovito treptanje (zbog dugotrajnog čitanja ili gledanja u ekran računala), dugotrajno nošenje kontaktnih leća, neadekvatne kontaktne leće i refrakcijske operacije (skidanje dioptrije) također mogu izazvati simptome suhog oka.


Simptomi koji prate sindrom suhog oka su osjećaj iritacije, grebanje ili pečenje očiju, osjećaj stranog tijela, crvenilo i zamućen vid, objašnjava naša sugovornica te dodaje kako postoje dva oblika suhog oka nastalog poremećajem lučenja suza:

Poremećaj lučenja masnog dijela suznog filma.
Češći je kod mlađih osoba, žena te kod osoba sa suhom kožom lica. Simptomi: suzenje te mutniji vid nakon duljeg rada za računalom, čitanja ili gledanja TV-a izraženiji su ujutro i prilikom rada za računalom, čitanja, gledanja TV-a te na vjetru.

Poremećaj lučenja vodenog dijela suznog filma
. Češće se javlja kod starijih osoba, a simptomi, koji uključuju osjećaj suhoće i žarenja, izraženiji su navečer.

Dr. Škegro kaže da liječenje ima za cilj vratiti ili zadržati normalnu količinu suza, umanjiti suhoću i nelagodu te održati zdravlje oka, a osnovni način za to je primjena kapi za ovlaživanje oka.

Kako si možete sami pomoći?
Postoje neki koraci koje i sami možete poduzeti da vam se ne bi pojavio sindrom suhog oka. Doktorica Škegro preporučuje sljedeće mjere prevencije: podsjećajte se na redovito treptanje prilikom čitanja i duljeg gledanja u ekran računala, povećajte vlažnost zraka na poslu i kod kuće, nosite sunčane naočale radi zaštite od vjetra i sunca i spriječite dehidraciju pijući dovoljno vode dnevno. Više pročitajte na ordinacija.hr.