KORISNI SAVJETI

S razlogom je najpopularnije cvijeće na društvenim mrežama: Evo kako uzgajati prekrasne božure, ali i kako da što dulje ostanu svježi u vazi

05.05.2021 u 09:34

Bionic
Reading

Baš poput karanfila, buketi božura jedan su od najfotografiranijih na društvenim mrežama, pritom kraseći svaki interijer sa stilom i pružajući ljetni osjećaj. Kako i gdje ih posaditi te se pravilno brinuti o njima, pitanja su na koja donosimo odgovore

Danas postoji ukupno 32 vrste, odnosno sorti božura, a mogu se pojaviti kao trajnice ili grmlje. Božur, poznat kao vrtni ili seoski ili mliječni te bijeli božur, zvan i kineski, danas su najrasprostranjenije vrste te najčešće ukrašavaju vrtove i parkove.

Njihovo podrijetlo je euroazijsko, a posebno se osjećaju kod kuće u planinskim šumama sa suptropskom klimom. Iako trajnice božura obično ne narastu više od 60 centimetara, njihove grmolike vrste mogu premašiti visinu i od dva metra. Druga razlika između ove dvije vrste božura je ta što grmolike u zimskim mjesecima gube lišće. S druge strane, višegodišnji božuri u potpunosti umiru u hladnoj sezoni ili se povlače u zemlju.

Kada cvjetaju božuri?

Božur obično cvjeta do kraja travnja ili početka svibnja, a njegovo razdoblje cvatnje traje do kraja lipnja. Ružičaste vrste božura pokazale su najpopularnijima, barem ako je suditi po brojnim fotografijama na društvenim mrežama, no dolaze u svim mogućim bojama – od bijele i narančaste do ružičaste, žute ili crvene.

Sadnja božura

Ako vlastiti vrt poželite obogatiti božurima, postoji nekoliko stvari na koje biste trebali obratiti pažnju.

Božuri vole toplinu, no cijeli dan ne bi trebali provoditi na izravnom suncu, stoga je bitno odabrati mjesto u vrtu koje će im nekoliko sati nuditi malo hlada.

Uz pravu ravnotežu sučeve svjetlosti i hlada, zemlja također ima važnu ulogu u njihovoj sadnji. Potrebna im je velika količina vlage, a najbolje uspijevaju u prilično teškom i ilovastom tlu.

Ne postoji točno određeno razdoblje u kojem bi bilo poželjno posaditi božur u vrtu, no jesen (posebno rujan prije nižih temperatura) posebno je pogodna za sadnju. Isto tako, ispravna dubina sadnje je presudna, a razlikuje se od vrste do vrste. Višegodišnji božuri u pravilu bi trebali biti posađeni ravno dok za grmoliku vrstu vrijedi suprotno te bi se trebala saditi duboko u zemlju.

Pravilna njega božura

Rezanje božura u stanju je potaknuti rast biljke, posebno kada se na taj način uklone mrtvi cvjetovi i drugi uvenuli dijelovi božura, a rezidbu bi trebalo obavljati u periodu između ljeta i zime.

Nakon sezone cvata božura potrebno je veću pozornost posvetiti gnojidbi tla, a u njihovom slučaju najboljom formulom pokazala se kombinacija univerzalnog, gnojiva za ruže i tekućeg gnojiva. Kako biste zaštitili božure od sive plijesni i drugih štetnih pojava, rahla zemlja, rezidba, sunce i nepolijevanje listova mogu spriječiti potencijalne gljivične bolesti.

Održavanje trendovskih božura u vazi

Uz prave savjete i trikove, u buketu božura istaknutom u domu možete uživati i do desetak dana.

Kada kupujete cvjetove božura, pripazite da pupoljci nisu premali i da iz jednog pogleda možete pogoditi njihovu boju. Potpuno zeleni, odrezani pupoljci božura, nažalost, neće se otvoriti.

Stabljike božura izrežite dijagonalno tri do pet centimetara cvjetnim škarama. Na ovaj način omogućit ćete im da bolje upijaju vodu i samim time dulje ukrašavaju dom. Tijekom dana stabljike iznova režite za centimetar. Ukoliko stvoreni ili kupljeni buket božura ima velik broj listova, njih je također s vremena na vrijeme potrebno odrezati jer navedeno pomaže pupoljcima da se bolje razvijaju položeni u vazi s vodom.

Po pitanju smještaja vaze s božurima u domu, obožavat će lokaciju koja nije izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti, već osigurava dovoljnu količinu sjene tijekom dana. Kako ističu cvjećari, vazu s božurima nikada ne biste trebali postaviti u neposrednoj blizini grijalica ili košara s voćem jer će u protivnom brže uvenuti zbog vrućine ili plinova koji sazrijevaju.

Vodu u vazi ispunjenoj božurima potrebno je svakodnevno mijenjati, a najkasnije svaka dva dana. Za njih ne postoji ništa bolje od svježe i mlake vode.

Proizvodi poput hrane za rezano cvijeće također pomažu u osiguravanju njihovog duljeg vijeka jer pružaju potrebne hranjive sastojke. Poput brojnih drugih vrsti cvijeća, božuri su također u stanju stvoriti nektar, a samim time stabljike se mogu zalijepiti. Kako biste izbjegli navedeno, polako ih obrišite vlažnom spužvom natopljenom mlakom vodom.