NAJBOLJI IZBOR

Posadite ih sada i uživajte do kraja ljeta: Vrijeme je uređivanja vrtova, a ovo je top pet biljaka za svaki vrt

29.04.2021 u 06:29

Bionic
Reading

Sezona je uređivanja vrtova i balkona, a kada je riječ o odabiru najljepšeg cvijeća za vaš vanjski prostor, odluka ponekad doista nije laka. Ako ne znate odakle započeti, ovih pet inspirativnih ideja moglo bi vam znatno olakšati posao. Lake za održavanje, a tako efektnog izgleda, ove biljke poželjet ćete u svom vrtu

Sredina proljeća idealna je za sadnju cvijeća i uređivanje vrtova, u čijoj ćete ljepoti uživati idućih nekoliko mjeseci. Cvijeće koje sada posadite ukrašavat će vaš eksterijer sve do početka jesenskih kiša, pa valja dobro planirati, piše livingetc.com.

Biljke koje ne zahtijevaju puno njege i lako uspijevaju, a pri tome predivno izgledaju – zvuči li baš tako vaš popis za kupovinu vrtnog cvijeća? Ovih pet biljaka zasadit ćete bez puno muke, čak i ako nemate velikog vrtlarskog iskustva.

Krasolika

Postoji jako dobar razlog za to što ova mala biljka ima toliko obožavatelja: cvjeta devet mjesec u godini, od travnja do studenog, pri tome se sama razmnožava i širi. Ne zahtijevajući posebno održavanje, krasolika će sama kutke vašeg vrta popuniti romantičnim grmićima i kaskadama. Ova biljka malih cvjetova, nalik tratinčici, odlično će se snaći zasađena i u lončanicama, kaže Alice Vincent, autorica knjige 'Rootbound': 'Ove godine ću zasaditi krasoliku u posudu i staviti je na prozorsku klupicu. Ova je biljka fantastična opcija za lončanice. Veći dio godine cvjeta nježnim bijelim cvjetićima nalik tratinčicama i jako je lijepa opcija i za male prostore.'

Bijeli cvjetovi postupno prelaze u ružičaste, a ponekad i ljubičaste nijanse. Ova delikatan cvijet vrlo lako je uzgajati – posadite ga na dobro drenirano tlo izravno ili djelomično izloženo suncu i gledajte kako raste. Dobra ideja je sada kupiti nekoliko malih krasolika ili sjemenki u posudi te ih smjestiti na kuhinjski prozor ili neko drugo toplo mjesto. Nove sadnice vrlo brzo će biti spremne za sadnju.

Francuski neven

Ovi maleni živopisni cvjetovi dolaze u bogatom rasponu boja, uključujući nijanse grimizne, zlatne i krvavonarančaste, te neodoljivo podsjećaju na zalazak sunca. Glavna vrtlarica tvrtke Garden Organic, Emma O’Neill, obožava ovo cvijeće: 'Neveni su mi najdraže cvijeće za sadnju u travnju, pružaju obilje prekrasno obojenih cvjetova tijekom cijelog ljeta, privlače korisne oprašivače u vrt, a njihovo sjeme lako je skupiti za iduću sadnju.'

Ako želite ukrasiti vrt ovim ljepoticama, evo savjeta: odmah posijte sjeme, a posudu pokrijte tkaninom kako biste potaknuli klijanje. Prije sadnje provjerite prognozu i posadite je za malo toplijih dana.

Osim toga, neveni su jedan od najboljih dodataka u povrtnjacima. Izvrsni su za sadnju između povrća jer svojim jakim mirisom odbijaju lisne uši, ujedno kraseći vaš vrt prekrasnim cvjetićima. Redovito odrežite izblijedjele cvjetne glavice, a neveni će vam cvjetati tijekom cijelog ljeta.

Dragoljub

Lijepe latice dragoljuba izgledaju doista sjajno slijevajući se iz lončanice ili kraseći gredice povrća. Međutim ova biljka nije samo lijepa - dragoljub može biti vrijedan dodatak prehrani jer ima više vitamina C od limuna i štiti vrt od štetočina. Vrtlar i kuhar Aaron Bertelse vrlo često svoj vrt obogaćuje njime: 'Dragoljub mi je jedna od omiljenih opcija za vrt, a njegovi svijetlozeleni listovi te crveni i narančasti cvjetovi vrlo su ukusni. Redovito berite cvijeće kako bi dragoljub cvjetao cijele sezone. Nakon što se počne stvarati sjeme možete ga ubrati i osušiti. Baš kao i cvijeće i lišće, sjeme čini izvrstan papreni dodatak salatama.'

Dragoljub je najbolje zasaditi sredinom proljeća, a to možete učiniti prvo u lončanici na prozorskoj dasci ili odmah u vrtu jer poprilično lako uspijeva. Najbolje ga je uzgajati na suncu, no ova jednogodišnja biljka nije zahtjevna. Odlično će rasti i na nešto siromašnijem tlu i biti zahvalna na bilo kojoj količini vode kojom je zalijete. Zbog toga je savršena za uzgoj i u lončanicama, a posebno efektno izgleda u malim vrtovima pretvarajući ga u pravi cvjetni raj.

Afrički ljiljan

Mnogo je razloga zbog kojih ćete obožavati afrički ljiljan. Prvo, nevjerojatno efektno izgleda, jednostavno ne može proći nezapaženo. Dolazi u divnom rasponu boja, od duboke i dramatične plave i ljubičaste pa do bljeđih i bijelih nijansi. Uz to, svakom vrtu daje primjetan dašak stila i elegancije.

'Volim afričke ljiljane jer su pomalo egzotični, relativno ih je lako uzgajati, a odlično uspijevaju u visokim i uskim posudama od terakote koje će im malo stisnuti korijenje i omogućiti dobru drenažu', kaže stručnjakinja Julia Leakey. Ova biljka cvjeta od srpnja do rujna, a poglede privlači cvijećem na dugim ravnim stapkama. Egzotičan izgled daje dojam da ju je teško uzgajati, no zapravo je vrlo jednostavno. Potrebno joj je puno sunca i plodno, dobro drenirano tlo, a ako je redovito dohranjujete, nagradit će vas mnoštvom predivnog cvijeća.

Dalija

Popis omiljenog ljetnog cvijeća ne može proći bez ove cvjetne krasotice. Pomalo retro izgleda, dolaze u kaleidoskopskom rasponu boja i mnoštvu cvjetnih oblika. Jednostavno ih morate obožavati. Stručnjaci se slažu da su dalije izvrstan odabir za svaki vrt. 'Posebno volimo kompaktnu sortu dalija zvanu tropski povjetarac. Savršeno izgleda u lončanicama te u vrtovima zahvaljujući blistavim dvobojnim cvjetovima. Egzotični, tamnoružičasti dvostruki cvjetovi polako prelaze u žutu nijansu, tako da njihovo cvjetanje nikad ne izgleda isto', kaže stručnjakinja za hortikulturu Sue Sanderson.

Dalije su vrlo nezahtjevne, a cvjetat će od kraja lipnja do početka prosinca na zaštićenom mjestu. Najbolje je sredinom proljeća staviti sadnice u lončanice te ih pripremiti za preseljenje u vrt krajem svibnja. Prije sadnje postupno ih prilagodite vanjskim uvjetima, a odaberite položaj na suncu na bilo kojem bogatom, dobro dreniranom tlu. Redovito odrežite sve izblijedjele cvjetove i dobit ćete znatno više cvijeća tijekom cijele sezone cvatnje.