POVRATAK SA STILOM

S modnih pisti na gradske ulice: Sakoi u duhu 80-ih najmoćniji su trend sezone

23.09.2023 u 19:26

Bionic
Reading

Nakon pripijenih krojeva i zaobljenih linija, koje je modni svijet favorizirao na zalasku pandemije, u kolekcijama za jesensko-zimsku sezonu pred nama fokus je na tradicionalnim siluetama

Vodeći brendovi u svijetu mode ove sezone su u prvi plan stavili moćan blejzer, vrstu jakne strogih linija, inspiriranu muškim ormarom i modom 80-ih s detaljem podstavljenih ramena.

Kolekcija modne kuće Saint Laurent predstavljena na prošlogodišnjem Tjednu mode u Parizu najbolji je pokazatelj povratka moćnog odijevanja u duhu 80-ih.

Sakoi oštrog izgleda za žene, prema viziji dizajnera Anthonyja Vaccarella, izrađeni su od muževnih tkanina, u znaku uglatih i širokih ramena, sa šiljastim reverima i izduženim porubom koji je pokrivao bedra modela.

Dizajnerica Sarah Burton za modnu kuću Alexander McQueen istražila je 'anatomiju krojenja'. Ramena sakoa nešto su tanja od Vaccarellovih, ali jednako dojmljiva. Isto vrijedi za skulpturalnu i vijugavu verziju moćnog sakoa s potpisom talijanske kuće Bottega Veneta te za dvorednu verziju britanske dizajnerice Stelle McCartney.

Između obojenog krzna i 'golih' haljina, dizajnerski tim Guccija predložio je razne krojačke opcije: od odijela od tamnosmeđe kože do smoking sakoa i jakni u obliku kutije u kombinaciji sa širokim trapericama, istovremeno nudeći mnoštvo stilskih naznaka za novu sezonu jesen/zima.

Dodatna inspiracija došla je od Chloë Sevigny, glumice koja je otvorila reviju brenda Proenza Schouler na Tjednu mode u New Yorku noseći crni blejzer stegnut u struku malim kožnim remenom s detaljem čvorova. 'Ovo je naša najosobnija kolekcija', komentirao je Jack McCollough, a koji je popularni njujorški brend osnovao s Lazarom Hernandezom prije dvadesetak godina.

Iako se sako dug niz godina povezivao isključivo s poslovnim stilom odijevanja, posljednjih sezona postao je neizostavan komad na svjetskoj street style sceni. Kao nijedan drugi, svojim strogim dizajnom pruža samopouzdanje, a ove sezone će, po svemu sudeći, ponovno voditi glavnu riječ na modnoj sceni.

  • +4
Sakoi Izvor: Promo fotografije / Autor: promo