Jedinstven i kreativan

'Remek-djela baroka': crkveni grad Salzburg 2018.

Bionic
Reading

Od crkvene države do crkvenog grada: Salzburg slovi kao 'Rim Sjevera'

Više od tisuću godina moćni nadbiskupi vladali su kneževinom Salzburg. Kao crkveni i zemaljski vladari polagali su pravo na posebne povlastice koje su, dijelom, ostale na snazi do dana današnjeg i koje jasno predočuju golem utjecaj koji Salzburg još ima pored Vatikana. Vađenje soli, ruda i dragog kamenja pripomoglo je crkvenoj državi Salzburg u stjecanju golemog bogatstva koje su pak kneževi nadbiskupi iskoristili za mahnitu gradnju. Prije 400 godina počeli su s pretvaranjem grada u barokni biser sjeverno od Alpi. Uzor u gradnji i arhitekturi bio im je raskošni Rim. Tako su prema talijanskom uzoru i uz pomoć talijanskih majstora gradnje u Salzburgu sagrađeni katedrala, crkve, kapelice, samostani i gradska groblja. Veliki broj raskošnih i sakralnih objekata na malom prostoru i prostrani trgovi u staroj gradskoj jezgri podsjećaju na izgled Rima. Kneževi nadbiskupi polegli su kamen temeljac za današnji crkveni grad Salzburg koje je od 1997. godine kao majstorsko urbanističko djelo zaštićeno i otad cijenjeno kao dio svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Nova otkrića u crkvenom gradu Salzburgu: gradski obilazak

Na posebno profinjen način moguće je šetnjom otkriti svijet iza crkvenih vrata Salzburga. Iza fasada božjih kuća skrivaju se posebne znamenitosti i tajanstveni detalji koji nisu poznati čak ni većini lokalnog stanovništva. Obilazak grada uključuje između ostalog i posjet samostanskoj crkvi Nonnberg gdje sestre benediktinke svakoj dana u rano jutro pjevaju gregorijanske korale. Salzburška katedrala prava je riznica otkrića: u tamošnjoj krstionici kršteni su W. A. Mozart i Joseph Mohr, stihotvorac božićne pjesme 'Tiha noć, sveta noć', a oko desne ruke kojom se priseže (njmeački „Schwurhand“) u franjevačkoj crkvi nakupili su se brojni mitovi.

DomQuartier Salzburg: jedinstven obilazak muzeja

Posebno svjedočanstvo vladavine knezova nadbiskupa je DomQuartier Salzburg. Nezaboravan obilazak muzeja u srcu stare gradske jezgre slovi diljem Europe kao jedinstveni skup umjetničkih djela iz područja arhitekture, slikarstva i urbanističkog planiranja. Na 15 000 metara kvadratnih raskošnog izložbenog prostora izloženo je oko 2 000 eksponata iz 1300 godina duge vladavine nadbiskupa. www.domquartier.at

Izvor: Promo fotografije / Autor: ©Salzburg Tourismus

Igrajući otkrijte grad uz pomoć nove aplikacije 'Snitzl'

Početkom godine he turistička zajednica grada Salzburga Rourismus Salzburg GmbH pustila u promet salzburšku verziju aplikacije 'Snitzl'. Uz pomoć ove mobilne aplikacije moguće je na interaktivan i inovativan način otkriti Mozartov grad. Aplikacija nudi tri različita težinska stupnja, a zajedno s uzbudljivim tema koje nudi ova aplikacija bit će zanimljiva ne samo poznavateljima, već i 'neznalicama' o Salzburgu. Aplikaciju je moguće odmah besplatno preuzeti u trgovini aplikacija App Store ili Google Play Store.

Paket Salzburg Card s 2 ili 3 noćenja / 48 ili 72 sati uključuje:

  • 2 noćenja uklj. švedski stol za doručak u pojedinim odabranim hotelima
  • besplatna, jednokratna ulaznica za sve znamenitosti grada unutar 48/72 sati
  • besplatan prijevoz javnim prijevoznim sredstvima unutar 48/72 sati
  • privlačni popusti za posjete kulturnim priredbama
  • popusti za mnoga izletišta

Više informacija pronađite na stranici www.austria.info

Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal