VRIJEDI ISPROBATI

Recept za tjesteninu koji ćete obožavati: Brzo, jednostavno i sa sastojcima koje uvijek imate kod kuće

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 26.08.2021 14:16
  • Objavljeno 26.08.2021 u 12:52
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Monty Rakusen / ImageSource / Profimedia

Tjestenina carbonara jedan je od onih klasika koje svi obožavaju, no ako tradicionalni recept želite učiniti malo zdravijim, dodajte mu tikvice i uživajte u svakom zalogaju

Brzo, jednostavno, sa sastojcima koje gotovo uvijek imamo kod kuće i prije svega tako ukusno – tjestenina carbonara vrlo je rado viđeno jelo na stolu. Sada klasičnom receptu dodajemo malo 'zelenih' sastojaka te uz tikvice i svježi bosiljak ovo jelo dobiva svoju zdraviju varijantu. Uz uobičajeno jaje dodan je ekstra žumanjak koji umaku daje savršenu kremastu teksturu i božanstven okus.

Potrebni sastojci:

  • 30 ml maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka, zdrobljena
  • 120 g pancete, narezane na kockice
  • 2 velike ili 3 male tikvice, oko pola kilograma
  • sol i svježe mljeven papar
  • jaje plus jedan žumanjak
  • 30 g naribanog sira pecorino romano, plus još malo za posluživanje
  • ¼ žličice sitno naribane korice limuna
  • 220 g tjestenine, špageti ili linguine
  • sitno nasjeckani listići svježeg bosiljka

Postupak:

U velikoj tavici zagrijte ulje pa popržite češnjak i pancetu na umjereno jakoj vatri. Dinstajte, povremeno miješajući, sve dok panceta ne postane hrskava, oko pet minuta. Dodajte tikvice, posolite te sve kuhajte uz povremeno miješanje, oko 10 minuta.

Za to vrijeme pomiješajte žumanjak, jaje, limunovu koricu i naribani sir. Začinite prstohvatom soli i nekoliko zrnaca papra. Špagete skuhajte u velikom loncu u posoljenoj vodi tako da budu al dente (otprilike minutu kraće od vremena kuhanja navedenog na pakiranju). Dobro je ocijedite, a šalicu vode od kuhanja tjestenine odvojite i sačuvajte za kasnije.

U smjesu s jajima, sirom i koricom limuna polako dodajte oko 30 ml vode od kuhanja tjestenine, a zatim je dodajte u tavicu s pancetom, kao i kuhanu tjesteninu. Kuhajte na umjereno jakoj vatri, dobro miješajući, po potrebi dodajući još vode. Umak bi trebao biti svilenkast i gust. Nakon toga tavicu maknite s vatre i umiješajte bosiljak te začinite po želji. Poslužite s još malo naribanog sira na vrhu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!