PRIJEDLOG ZA RUČAK

Recept ukusniji od originala: Musaka na nešto drugačiji način oborit će vas s nogu

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 11.08.2020 14:23
  • Objavljeno 06.08.2020 u 17:48
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Za ovo slasno jelo potrebno je malo više vremena i živaca, ali vrijedi truda. Idealno je za pripremu vikendom kada uhvatite malo više slobodnog vremena, a obzirom da umjesto krumpira koristite patlidžane, čija sezona berbe upravo traje, ova verzija musake manje je kalorična u odnosu na standardni recept

Umjesto krumpira, za pripremu musake koristite patlidžane koji su nutritivno vrlo hranjivi i niskog kalorijskog sastava. Patlidžan je povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po šalici. Bogat je vlaknima zbog čega pridonosi osjećaju sitosti, a prema nekim istraživanjima klorogenična kiselina prisutna u plodu učinkovito doprinosi smanjenju masnih naslaga.

Nakon što patlidžane ispohate na ulju, uvaljajući ih u brašno, jaja i krušne mrvice, spremni ste za pripremu musake (patlidžane ne morate nužno pohati). Ovaj recept sigurno će oduševiti vas i vaše ukućane.

Sastojci

  • 3 pohana patlidžana
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 500 g mljevenog mesa
  • 2 žlice kečapa
  • 200 g integralne riže
  • svežanj peršina
  • 1 žlica Vegete
  • 1 žlica slatke crvene paprike
  • papar
  • ulje
  • voda

Za preljev:

  • 2 jaja
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 2 žlice brašna
  • 1 dl vode

Priprema

1. Sastojke za preljev pomiješajte.

2. Isjeckajte luk i češnjak pa ga popržite na 4-5 žlica ulja. Dodajte mljeveno meso, 1,5 dl. vode, oparenu rižu i pustite da se krčka oko desetak minuta.

3. Potom dodajte Vegetu, papar, slatku crvenu papriku, sitno sjeckani peršin i kečap. Kratko dinstajte pa krenite da slažete musaku.

4. Nauljite pleh. Stavite red pohanih patlidžana, red mesa pa premažite u tankom sloju preljevom. Ponovite red patlidžana, mesa i preljeva i na kraj dodajte patlidžan pa sve bogato zalijte preljevom.

5. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva oko 30 minuta. Maknite foliju i pecite još 10 minuta.

Jelo poslužite toplo uz salatu po želji. U slast!

Musaka s patlidžanima

Musaka s patlidžanima

Izvor: Profimedia / Autor: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!