KORISNI SAVJETI

Razotkrijte u trenu laže li vam dečko ili cura

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.03.2013 18:52
  • Objavljeno 11.03.2013 u 18:52
mladi par svadja

mladi par svadja

Izvor: photl.com / Autor: photl.com

Nije nimalo ugodno suočiti se sa saznanjem da nam laže osoba koju volimo i do koje nam je stalo. Evo nekoliko pokazatelja koji mogu biti od koristi

Istraživanja pokazuju da ljudi najčešće mogu razotkriti 50 posto laži, ništa više. Sve ostalo je, smatraju znanstvenici – nagađanje.

Promatrajte osobu za koju sumnjate da ne govori istinu. Ponekad sasvim mali znakovi mogu odati lažljivca. Vrpolji li se? Postaje sve nervozniji? Crveni li se? Osobe koje lažu najčešće ne mogu pogledati vas u oči – mada postoje i takvi 'profesionalci' kojima to nije nikakav problem. Drugi će pak neprirodno buljiti u vas, a čest je znak da vam netko laže i to što djelomično ili u potpunosti prekriva usta dok govori.

Osoba koja laže puno više trepće i gestakulira! Naime, lažljivac se naglašenom gestikulacijom trudi uvjeriti vas da govori istinu. Osoba koja laže često nesvjesno dodiruje svoje lice ili kosu.

Proučite govor tijela! Ono što vam govore lažljivci u suprotnosti je s onime što njihovo tijelo pokazuje (npr. izjavljuje vam ljubav, a ruke su prekrižene na grudima u položaju koji jasno pokazuje da ta osoba ne želi nikakav fizički kontakt).

Bitni su detalji!
Lažljivci vas žele uvjeriti u svoju priču i zato izmišljaju previše detalja. Osobu koja laže može razotkriti i to što se govor ili ubrzava ili usporava s obzirom na to kako ta osoba inače priča.

Ipak, oprezno! Nijedan od navedenih znakova nje sto posto siguran znak da vam netko laže. Nemojte u svojoj paranoji u svemu vidjeti neko skriveno značenje. Osim toga, laž često uspije jer mi vjerujemo da je to istina. Ako ti želiš vjerovati da se npr. tvoj dečko nije stigao javiti jer ima jako puno za učiti (a prijatelji su ti javili da su ga vidjeli negdje vani s društvom), ti ćeš vjerojatno pokušati pronaći neke izgovore zbog čega se nije javio ('uletio mu je neočekivani izlazak, bio mu je potreban predah od učenja i sl.'), iako razum 'vrišti' da nešto tu ne štima.

Sve gore navedeno ne znači da sad treba biti sumnjičav prema svemu što čujete. Neka umjerena varijanta je najbolja - uživati u vezi, ali povremeno razmisliti o onome što ti je rečeno, osobito ako imaš neki osjećaj da nešto nije u redu (što često zbog zaljubljenosti ignoriramo). Good luck!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!