SOS PET

Razmišljate o novom kućnom ljubimcu? Na pravom ste mjestu!

19.12.2021 u 11:59

Bionic
Reading

Razmišljate o tome da nabavite kućnog ljubimca? Sjajno! Nitko vam se neće veseliti više kad otvorite vrata nakon dugog dana od vašeg dlakavog sustanara. Čak i ako to možda neće pokazati. Da, mačke, mislimo na vas.

Ipak, prije nego što se odlučite na taj veliki iskorak u svom životu, bilo bi dobro da u obzir uzmete jednu stvar. Posvajanje životinja je u pravilu održivije i bolje rješenje od toga da svog četveronošca kupite. I samo da to odmah razjasnimo, kad govorimo o posvajanju u ovom kontekstu, mislimo prvo na mačke i pse – kućne ljubimce koji su najčešći životinjski cimeri većine nas.

Nabavljate li, uostalom, bilo koju životinju – neovisno o tome radi li se o sisavcima, pticama ili gmazovima – budite jednako odgovorni. Dobro razmislite imate li uvjete za životinju koju nabavljate, imate li dovoljno vremena da joj se posvetite i, na kraju, dopuštaju li vam vaše financijske mogućnosti da svoje kućanstvo dopunite još jednim gladnim ustima.

Zašto posvajanje, a ne kupovina?

Razloga je mnogo. Za početak tu je onaj najočitiji. Usvajanjem životinja spašavate život. Diljem svijeta godišnje se eutanazira milijune napuštenih životinja, samo zato što nisu pravovremeno pronašle svog 'čovika'. U Hrvatskoj je, srećom, ta praksa gotovo u potpunosti istrijebljena, no i dalje ćete usvajanjem neke životinje iz azila pomoći na nekoliko razina.

Pomoći ćete ustanovi u kojoj je vaš novi ljubimac bio smješten, tako što ćete barem nakratko rasteretiti ionako prenapregnut sustav, a ujedno ćete spasiti i živote dviju životinja – one koju vodite doma, ali i neke druge koja će uskoro zauzeti njeno mjesto u skloništu.

  • +7
Azil Dumovec - psi za udomljavanje Izvor: Azil Dumovec / Autor: Azil Dumovec

Druga stvar, usvajanjem životinje iz azila možete biti sigurni da dobivate zdravu životinju. Sve životinje koje su smještene u skloništima prolaze kroz zdravstveni sustav te se osim toga dodatno testira i njihov karakter, što znači da ćete znati kakvog je temperamenta vaš budući ukućan ili ukućanka. Plus, većina životinja iz azila je već cijepljena, čipirana i kastrirana – što je još jedna briga manje.

Na stranu to što ćete se, odlučite li se posvojiti životinju, osjećati bolje. Ovim ćete načinom i značajno uštedjeti. Azili su prepuni različitih životinja, čak i onih rasnih – ako vam je do takvih – koje na slobodnom tržištu mogu postići vrtoglave cijene. Sve što trebate jest istražiti popis stanara u obližnjim skloništima i pronaći nekoga tko će osvojiti vaše srce.

Možda i najvažniji argument onih koji zagovaraju posvajanje nauštrb kupovine odnosi se na činjenicu što ćete posvajanjem pomoći stati na kraj nehumanim uzgojiteljima koji svoje životinje drže u nemogućim uvjetima, neodgovorno ih pareći samo radi profita. Životinje koje izlaze iz takvih okolnosti najčešće imaju ozbiljnih problema – kako zdravstvenih, tako i karakternih – zbog čega ćete se za čitavog suživota i vi sami susretati s brojnim izazovima do kojih ne bi došlo da ste se odlučili za zdravu i karakterno stabilnu životinju.

Tportal će obrađivati teme koje se tiču posvajanja životinja

Sve ovo što smo spomenuli je, naravno, važno. No, nije ni približno dovoljno detaljno kako biste donijeli utemeljenu odluku o tome biste li trebali i u kojim uvjetima pružiti dom nekoj životinji. Jer, upamtite – jednom kad se odlučite na taj korak, bez obzira na sve nepredvidljivosti života, sa svojim biste ljubimcem trebali ostati sretni do njegove prirodne smrti. Sve ostalo nije samo okrutno, nego je i krajnje neodgovorno. Životinje nisu igračke.

  • +3
Azil Dumovec - mačke za udomljavanje Izvor: Azil Dumovec / Autor: Azil Dumovec

Upravo smo zbog toga na Tportalu odlučili pokrenuti kutak na kojem ćemo redovito izvještavati o svim temama koje se tiču posvajanja pasa. Donosit ćemo razgovore sa stručnjacima, razgovarat ćemo s institucijama, predstavljati vam osobna iskustva ljudi koji su posvojili životinje i biti vrlo iskreni oko toga što možete sami očekivati odlučite li se na sličan korak.

Štoviše, zajednica koju nastojimo izgraditi bit će još bogatija uključite li se u nju sami. Zbog toga vas pozivamo da sudjelujete u diskusijama, da nam predlažete teme i sugovornike, da dijelite svoja iskustva s nama, a sve s ciljem da udruženim snagama pomognemo pronaći bezuvjetnu ljubav za bića koja ništa manje od toga ne zaslužuju!