KOMPATIBILNOST JE VAŽNA

Razlika u godinama nije ključna za kvalitetu veza

  • Autor: Agencija Vlm
  • Zadnja izmjena 16.03.2011 15:42
  • Objavljeno 16.03.2011 u 15:17
muškarac žena ljubav

muškarac žena ljubav

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Razlika u godinama može pridonijeti vezi, ali od toga je ipak mnogo važnija kompatibilnost partnera, objašnjava psihologinja Maja Milković

Možda je danas moderno da starija žena ima znatno mlađeg muškarca kraj sebe poput slavne glumice Demi Moore koja je od svog odabranika Ashtona Kutchera starija čak 15 godina. I baš kad smo počeli prihvaćati taj trend, stručnjaci nas uvjeravaju kako je idealna razlika do 15 godina, ali u korist muškarca! Stručnjakinja za muško-ženske odnose, Britanka Mary Gold tu tvrdnju u Daily Mailu potkrepljuje; muškarci ne odrastaju, oni stare i što su stariji, to su bolji.

'Kako biste dobili dostojanstvena supruga i brak koji doista funkcionira, morate se udati za nekoga starijeg od sebe. Pritom mislim na 15 do 20 godina starijeg jer ako želite iskustvo, sofisticiranost, stil i pravilne tehnike zavođenja, nećete to sve naći u nekom nesigurnom mladiću vaših godina koji je imao samo dvije djevojke', smatra Mary Gold.

Napominje i kako se, unatoč tome što stariji muškarci dolaze i s mnogo 'prtljage', pravilno odnose prema ženama, a s njima se mogu i voditi ozbiljni odrasli razgovori. Stariji su muškarci i bolje odjeveni, bogatiji te su naučili mnogo toga iz pogrešaka u prošlim vezama.

Psihologinja Maja Milković samo se djelomično slaže.

'Razlika u godinama među partnerima može gdjekad uistinu biti doprinos vezi. Ima logike u priči da stariji muškarac može biti samopouzdaniji, suosjećajniji i manje sklon izletima sa strane. Ipak, nije isto kad je razlika od desetak godina među partnerima od kojih je jednom dvadeset ili kad mu je 50 godina. U drugom slučaju gotovo da je riječ o vršnjacima. Razlika u godinama ipak većim dijelom spada u područje predrasuda i stereotipa i nije ključna za kvalitetu veza. Za nju je mnogo važnija kompatibilnost partnera u karakterima, interesima i na raznim drugim životnim područjima', kaže psihologinja M. Milković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!