JESENSKO POSPREMANJE

Raščišćavanje odnosa i poboljšavanje života

20.11.2008 u 13:37

Bionic
Reading

Svi s vremena na vrijeme počiste dom od smeća, bace stare stvari i naprave generalno pospremanje. Što je s generalkom života, osjećaja i međuljudskih odnosa? S vremena na vrijeme treba stati i napraviti mentalno čišćenje

Donosimo vam popis stvari i odnosa koje biste trebali preispitati, zaboraviti i krenuti dalje.

Prijateljstva i veze
Svatko u životu ima ljude koji ih crpe mentalno i emocionalno. Zar ne bi bilo lijepo riješiti se tih napasnika i usisivača energije? Uzmite svoj adresar, prekopajte po telefonskom imeniku ili adresaru e-pošte i uklonite imena svih ljudi s kojima niste razgovarali godinu dana, a koje ne namjeravate kontaktirati. Također pronađite osobu koja vam oduzima pozitivnu energiju i odlučite da ćete se s njom minimalno družiti.

Stare svađe i nesporazumi
Možda je vrijeme da neke ratne sjekire zakopate i popravite štetu. Razmislite ima li netko u vašem životu s kim biste se htjeli pomiriti. Mržnja i ogorčenost oduzimaju puno energije, a možda je svađa uzrokovana običnim nesporazumom. Ako vam neke osobe u životu jako nedostaju, probajte se s njima pomiriti i izgladiti stvari.

Napravite analizu ljubavnog života
Stanite na trenutak i razmislite što ste vi i partner zajedno prošli te kamo idete i što vas sve čeka. Razmislite koliko vam vaša veza donosi sreće i što možete očekivati u budućnosti.
Ako vam veza donosi više štete, tuge i svađa nego ugodnih trenutaka i koristi, možda je vrijeme da neke stvari promijenite. Razgovarajte s partnerom i odredite kako ćete dalje.

Pomirite se s prošlošću
Prisjetite se onih stvari koje su obilježile zadnjih godinu dana vašeg života, a pogotovo stvari koje su ostavile snažan utjecaj na vas. Vodite dnevnik o stvarima i tako ćete steći bolji uvid u situacije u kojima se nalazite u cjelini, ali i zasebno. Primijetit ćete da se neki događaj koji je imao snažan utjecaj na vas u prošlosti pretvorio u nevažnu sitnicu, no neki su itekako utjecali na vas i oblikovali vas u osobu kakva ste danas.

Prestanite razmišljati negativno

U trenucima kada se tijelo opušta, mozak nastavlja intenzivno raditi, čak i kada spavamo. Velik dio toga promišljanja zauzimaju negativne misli koje nas opterećuju i sprečavaju konstruktivno razmišljanje te onemogućuju zasluženi odmor. Dobar način da se riješite negativnih misli jest da ih zapišete na papir i na taj način ih izbijete iz glave.

Povremeno mentalno pospremanje, odbacivanje starih nesuglasica i pozitivno mišljenje blagotvorno će utjecati na vaš život, pa ćete lakše prihvatiti nove izazove, ljude i događaje.