'ZA ZDRAVLJE. DANAS.'

Rak vrata maternice godišnje usmrti oko stotinu žena

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.12.2012 10:25
  • Objavljeno 11.12.2012 u 08:00
celulit-žena ELANCYL

celulit-žena ELANCYL

Izvor: Promo fotografije / Autor: ELANCYL

Preventiva i rano otkrivanje dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv karcinoma vrata maternice

Maligne bolesti jedan su od vodećih javno-zdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj i na ljestvici smrtnosti nalaze se na drugom mjestu. U 2011. godini čak je 27,2 posto

naših sugrađana umrlo od jednog oblika karcinoma.

Preventiva i rano otkrivanje dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv te teške bolesti. Upravo iz tog razloga Ministarstvo zdravlja pokrenulo je javno-zdravstvenu kampanju 'Za zdravlje. Danas.' koja ima za cilj smanjiti oboljenje i smrtnost od tri najčešća karcinoma – dojke, debelog crijeva i vrata maternice.

Svi programi imaju za cilj sačuvati živote i smanjiti patnje oboljelih, a Ministarstvo zdravlja ovim programima želi potaknuti ljude da aktivno sudjeluju u očuvanju i unapređenju svog zdravlja.

Karcinom vrata maternice godišnje odnese stotinu života

Od raka vrata maternice u Hrvatskoj godišnje umre oko stotinu žena, a svake je godine oko tristotinjak novooboljelih. Rak vrata maternice na osmom je mjestu uzroka smrti od raka u žena, a najčešći je zloćudni tumor ženskih genitalnih organa u svijetu. U Hrvatskoj su, primjerice, 2010. godine od raka vrata maternice oboljele 323 žene, dok su 132 pacijentice umrle od te bolesti.

'Veliki broj epidemioloških i drugih studija ukazuje da je kronična infekcija humanim papiloma virusom (HPV) glavni uzročnik karcinoma vrata maternice. Između 18. i 24. godine života visokorizičnim HPV-om inficirano je osam do 12 posto žena, dok je nakon 35. godine života udio inficiranih dva do pet posto. Infekcija HPV-om najčešće ima prolazni karakter,

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dr. Joško Zekan

tako da nakon 2 godine u 91 posto inficiranih dolazi do samoizlječenja', navodi dr. Joško Zekan iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb.

Otkrivanje ovog oblika karcinoma toliko je jednostavno, a bolest u početnoj fazi izlječiva, tako da danas više nitko od raka vrata maternice ne bi trebao umrijeti. Liječenje uznapredovalog oblika bolesti puno je teže i manje uspješno.

Važnost PAPA testa

Rak vrata maternice jako sporo napreduje i u početku rijetko pokazuje znakove bolesti, pa bolest može dugo ostati neprepoznata. Razvija se u dijelu maternice koji se otvara u rodnicu, kada se stanice vrata maternice promjene i počnu nekontrolirano rasti. Proći će mnogo godina dok se promijenjene stanice razviju u rak vrata maternice, a očiti znakovi bolesti ne postoje. No, promijenjene se stanice mogu jednostavno otkriti PAPA testom. PAPA test je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Uzorak se šalje u citološki laboratorij gdje pod mikroskopom traže promijenjene stanice. Uvođenje sistematskih pregleda žena uz obavezno uzimanje PAPA testa dovelo je do naglog smanjena broja oboljelih.

Za otkrivanje raka grlića maternica koristi se i kolposkopija. 'To je postupak koji provodimo kod žena koje imaju abnormalan PAPA test. Kolposkopijom vizualiziramo sumnjive promjene na vratu maternice, pratimo njihovo kliničko ponašanje i po potrebi uzimamo biopsiju. Kolposkopija i ciljana biopsija mogu ukazati na stupanj bolesti i biti vodič u terapijskom postupku', pojašnjava dr. Zekan.

Dodaje kako oko 86 posto invazivnih karcinoma vrata maternice u svijetu nastaje u zemljama koje nemaju nacionalni program: 'U Hrvatskoj uvodimo organizirani (nacionalni) probir za karcinom vrata maternice, što znači da ćemo pozivati žene između 25 i 65 godina na ginekološki pregled u svrhu ranog otkrivanja bolesti. Provođenjem Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice očekujemo značajno smanjenje broja oboljelih. Obuhvatom od 85 posto ciljne populacije očekujemo smanjenje broja oboljelih žena za 60 do 70 posto. Uvođenjem organiziranog probira za rak vrata maternice Hrvatska podiže zdravstveni standard i proširuje preventivne medicinske programe u svrhu očuvanja zdravlja i unapređenja zdravstvene zaštite.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!