OMILJENI ZALOGAJI

Ovo su najjednostavniji recepti za božićne kolačiće, a tako su ukusni

19.12.2023 u 11:15

Bionic
Reading

Do Božića je ostalo svega nekoliko dana, a ako još uvijek niste pronašli dovoljno vremena da unaprijed ispečete nekoliko vrsta kolača, koji će se naći na vašem blagdanskom stolu, ne brinite jer imamo rješenje! Donosimo vam recepte koje će savladati i oni koji se baš i ne snalaze najbolje u kuhinji

Društvene mreže već su danima prepune fotografija iz kuhinja brojnih domaćica, koje se ne prestaju hvaliti vrstama i količinom kolača koje su već spravili za nadolazaće blagdane. Ako namjeravate i sami u posljednji tren 'zadići rukave' i uzeti kalupiće u ruke, donosimo vam ideje i recepte za jednostavne, a efektne kolačiće i keksiće kojima ćete u trenu napraviti pravi blagdanski ugođaj i zadovoljiti i najkritičnija nepca.

Keksi sa kikiriki maslacem

Potrebni sastojci

  • 230 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 250 g kikiriki maslaca
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećera
  • 380 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica gustina

Priprema

Bitno je na vrijeme izvaditi maslac i kikiriki maslac iz hladnjaka kako bi namirnice bile sobne temperature i spremne za miješanje. Izmiksajte zajedno maslac narezan na kockice, šećer i vanilin šećer, dodajte jaja pa još malo miksajte, a na koncu dolazi kikiriki maslac koji se treba sjediniti s ostatkom smjese. Postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, sol i gustin. Kada dobijete tijesto glatke strukture koje se ne lijepi previše za ruke, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 20 minuta (tako ćete postići njihovu prhkost). Potom od tijesta oblikujte male kuglice te ih poredajte u lim za pečenje. Oblici keksića koje ćete raditi ovise o mašti i tome što preferirate. Možete ih ostaviti kao kuglice, pritisnuti žličicom i dobiti plosnate keksiće ili ukrasiti vilicom pa će imati rebrastu strukturu. Kekse pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva, 13 minuta.

Čupavci

Sastojci za biskvit

  • 6 jaja
  • 10 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo limunove korice ili 1 limun šećer
  • 8 žlica glatkog brašna
  • 0.5 dcl ulja
  • 0.5 dcl vode
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za kremu

  • 200 g tamne čokolade
  • 150 g margarina
  • 4 dcl mlijeka (po preporukama čitatelja može i manje, 2.5 dcl)
  • kokos za ukrašavanje
  • malo šećera

Priprema

Prvo se bacite na pripremu biskvita. Pećnicu upalite na 200 stupnjeva. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite žumanjke, dodajte limunovu koricu, a kada smjesa potpuno pobijeli dodajte brašno, pa nastavite miksati.a onda dodajte ulje i vodu te prašak za pecivo. Potom u posebnoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrsti snijeg te ih premjestite u smjesu gdje ste miksali ostalo i sve skupa kuhačom promiješajte u jednu smjesu. Izlijte u tepsiju, lagano poravnajte i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 25 minuta. Potom izvadite biskvit pustite da se ohladi i narežite ga na jednake kocke. Nakon toga bacite se na pripremu kreme. Sve sastojke osim kokosa zakuhajte u lončiću. Potom svaku kocku biskvita dobro uronite u čokoladnu kremu, a onda i u posudu kojoj ste pripremili kokos, te odložite sa strane svaku

Čokoladni raspucanci

Sastojci

  • 210 g oštrog brašna
  • 220 g čokolade za kuhanje
  • 55 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • pola žličice praška za pecivo
  • malo ruma
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu

Priprema

U većoj posudi pomiješajte brašno sa solju, a onda rastopite čokoladu s maslacem na pari. Potrebno je istući jaja sa šećerom i rumom (po želji) dok smjesa ne posvijetli i šećer se rastopi. Onda umiješajte rastopljenu čokoladu u smjesu s jajima. Ručno miješajte dio po dio brašna dok se sve ne poveže. Smjesu ulijte u posudu, prekrijte je folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata. Smjesa bi trebala biti jako tvrda. Potom zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva i izvadite smjesu iz hladnjaka. Žličicom grabite male kuglice smjese (promjera 2,5 cm) i oblikujte ih u kuglice rukama. Uvaljati ih u šećer u prahu i slažite ih s dosta razmaka na pleh s papirom za pečenje. Raspucance pecite 10-ak minuta, a kada ih izvadite još ih jednom pospite šećerom u prahu i poslužite.

Prhki kolačići

Sastojci:

  • 40 dk brašna
  • 20 dkg maslaca
  • 10 dkg šećera
  • 3 žumanjka
  • 2 do 3 žlice vrhnja

Priprema

Klasični suhi kolači u raznim oblicima rade se prema raznim receptima i svaka baka ili majka ima svoje male tajne, a mi donosimo jednostavan način uz sastojke koje već vjerojatno imate kod kuće. Recept pronađite ovdje.

Keksići od lješnjaka

Sastojci

  • 140 g lješnjaka, tostiranih
  • 140 g brašna
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli
  • 55 g tamne čokolade

Priprema

Priprema neodoljivih poljubaca od lješnjaka i čokolade vrlo je jednostavna čak i za početnike. Zahtijeva tek nekoliko sastojaka koji se pretvaraju u savršeno slasne keksiće. Recept potražite ovdje.

Gingerbread keksići

Sastojci

  • 300 grama brašna
  • 150 grama maslaca
  • 100 grama smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 2 žličice đumbira u prahu
  • 1 žličica cimeta
  • Pola žličice muškatnog oraščića
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli

Slatki podjednako izgledom i okusom, gingerbread keksići savršen su zalogajčić na božićno jutro uz šalicu kave, mlijeka ili toplog čaja. Hrskavi i nevjerojatno aromatični, tzv. gingerbread keksi neizostavni su dodatak na blagdanskom stolu, a recept pronađite ovdje.